25
Чет, Юли
28 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Двама свиленградчани закопчани и отведени с белезници в София. Търговци се оплакват, че ги рекетирали с по 5 бона на камион на границата

Внезапна акция проведоха спецченгетата от Национална служба „Борба с организираната престъпност“ /НСБОП/ на ГКПП Капитан Андреево в сряда вечерта и в четвъртък. Засега при операцията са арестувани двама свиленградчани и един хасковлия, а още един нашенец е бил извикан за справка и е давал обяснения в полицията. Според неофициална информация акцията е за измами с ДДС на границата.

Пръв в сряда вечерта бил арестуван Росен Д. от Свиленград, който има фирма и е декларатор за обмитяване при внос на турско карго. Той притежавал офис извън ГКПП Капитан Андреево, но работел и вътре в пункта. В четвъртък пък полицаите от София щракнали белезниците на Георги К. Същия ден  двамата арестанти са отведени в столицата. Юристи коментират, че това предполага след първоначалното 24-часово задържане прокуратурата да им наложи 72-часово и най-вероятно да  поиска постоянното им оставане зад решетките. По случая трети нашенец е викан в полицията да дава обяснения, но, след като прекарал едно денонощие там, бил освободен. В четвъртък следобед полицаите от НСБОП пък са скелепчили и хасковлия, известен в средите с името Димата. По време на акцията на ГКПП Капитан Андреево са спрени за проверка четири камиона с турско карго.

Далаверите на Георги К. и Росен Д. били публична тайна в Свиленград. Каналът им действал от една година и бил под покровителството на държавен служител с властови позиции. Според слуховете дейността им се ръководела от влиятелни бизнесмени. Търговци се оплакват, че групата ги рекетирала на ГКПП Капитан Андреево при внос на стока от Турция. Искали им по 5 хил. лв. на камион, за да минат границата безпроблемно и стоката им да бъде обмитена на ниски цени, оттам падали и сумите за начисления ДДС. В противен случай си плащали като попове върху реалната стойност и на практика се оказвали неконкурентноспособни на пазара.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщиха хора от службите. Акцията продължава в цялата страна, тъй като фирмите са свързани, за да се изгубят следите и да се източи ДДС-то върху стоките. По всяка вероятност в канала има замесени и митнически служители, без чието съучастие реализацията му не би била възможна.

Стефка КОЛЕВА