13
Съб, Юли
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабанди на 41,420 кг хероин, 1,919 кг златни бижута и 33 160 щатски долара бяха предотвратени само за няколко дни на Митнически пункт Капитан Андреево.

Дрогата е била открита при проверка на лек автомобил „Фиат“ с турска регистрация. 42 пакета били скрити в облегалките на колата. По цени за нуждите на съдопроизводството общата стойност на задържаната пратка е над 5,3 милиона лева. Това е най-голямото количество хероин, задържан на ГКПП Капитан Андреево от началото на 2010 г., уточниха от Агенция „Митници“.
В автомобила пътували двама турски граждани –  Бюлент Коюлу и Мухарем Арен. Те обяснили пред митничарите, че пътуват от Турция през България за Румъния. В сряда им бе наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

След предотвратяването контрабандата на голямото количество дрога вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков похвали митничарите за успешната операция. „Искам да поздравя целия екип, участвал в разкриването на наркотика. Българските митнически власти за пореден път доказаха, че страната ни е надежден партньор и сигурна външна граница за страните от Европейския съюз“, заяви Дянков.

Тукашни митничари заловиха и 1,919 кг златни бижута при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ по маршрут Турция – Румъния. При преглед на личния багаж на една от пътничките - румънска гражданка с инициали К. К., митническите инспектори открили във вътрешните джобове на сако увити в кафяво тиксо пакети, в които били бижутата – 280 пръстена и колие.
Митничарите предотвратиха и опит за нелегален внос на 33 160 щатски долара. Парите са били намерени при личен преглед на 40-годишния А. З. от Благоевград, който пътувал с автобус по редовна линия от Турция за България. Две пачки са били открити в чантичка около кръста на мъжа, а други две пачки са били скрити в чорапите му.

СМ