24
Нед, Май
13 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

8 камиона с всевъзможни отпадъци пробваха да минат през ГКПП „Капитан Петко войвода“

Многобройни опити да внасят всевъзможни отпадъци от Гърция през ГКПП „Капитан Петко войвода“ правят напоследък български фирми. Само за по-малко от седмица митничарите от Свиленград спряха на границата осем камиона, натоварени с над 100 тона боклуци. Необичайната стока е проверена от РИОСВ – Хасково и върната на изпращачите. По два от случаите е образувано досъдебно производство. Както „Старият мост“ писа в миналия брой, първият опит бе да се прекарат през пункта с Гърция 22 тона боклуци. По документи товарният автомобил следвало да превозва пластмасови отпадъци – бутилки за рециклиране, но след извършената проверка е установено превоз на смесени отпадъци, съдържащи пластмаса, дърво, платове и др.

След незабавното уведомяване и извършена от РИОСВ - Хасково проверка камионът е изпратен в Циментовия завод „Холсим България” АД, където да бъдат унищожени чрез изгаряне, съобщи пресаташето на областната служба Мариана Чомпалова.

Митничарите са задържали и върнали по решение на РИОСВ в Гърция след това един товарен автомобил с най-различни стари бойлери, ламарини, вата; два камиона с всевъзможен битов боклук; един, натъпкан с 19 тона полиетиленови торби и станиол; друг, пълен с автомобилни гуми, ламарини, алуминиев скрап. Тежките коли побирали между 10 и 20 тона.

По други два случая пък е образувано досъдебно производство, понеже се внасяли опасни отпадъци. Става въпрос за нерегламентиран превоз на 4120 употребявани акумулатори, които митническите служители са засекли на ГКПП „Капитан Петко войвода“ на 18 май. Заради пренасянето на акумулаторите, които съдържат олово и киселина, трима жители на Нова Загора бяха задържани в свиленградския арест. Мъжете на възраст 25г, 30г и 32г са използвали за целта два микробуса „Форд Транзит“. По случая в РПУ - Свиленград е образувана полицейска проверка за нарушение на международни договори и спогодби по чл.353-б от НК.

В по-малки количества скрап от Гърция карат и доста местни жители, за което „Старият мост“ писа. Те товарят багажниците на колите с метални отпадъци от южната ни съседка и ги продават в тукашните пунктове за вторични суровини, като си докарват прилични суми.

Вносът на гръцките боклуци не представлява нарушение на митническото законодателство, обясниха специалисти. Отпадъците обаче не са стока, която може да се движи свободно в ЕС. Вносът им с цел обезвреждане е забранен, а за предназначените за оползотворяване в страната ни е задължително да има издадено разрешение от Министерството на околната среда и водите. Именно такова разрешение не са имали осемте камиона, опитали се да минат през ГКПП „Капитан Петко войвода“.

 

Стефка КОЛЕВА