24
Нед, Май
13 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Фитосанитари извършват непрекъснат контрол на доматите на ГКПП Капитан Петко войвода заради опасния вредител доматен миниращ молец. Заповедта засега е за един месец. Заразените зеленчуци се познават по външен белег, ако няма наранявания, няма проблем, обясниха фитосанитари на тукашния гръцки пункт.

По данни на Министерството на земеделието и храните към 19 май на ГКПП Капитан Петко войвода са били проверени 19 партиди, като в четири от тях е установена зараза. Продукцията е била пресортирана, конфискувани и унищожени са близо 150 кг домати.

Контрол на доматите се извършва и на ГКПП Капитан Андреево. До сряда са били проверени 175 тира, от които 8 са върнати заради зараза, показват данните от земеделското министерство. Били са инспектирани също 182 буса и леки автомобили. В 49 от тях са намерени повредени от вредителя домати. Унищожени са 185 кг от зеленчука.

Доматеният миниращ молец е разпространен на остров Крит. Вредителят унищожава не само готовата продукция, но е много опасен за посевите и по-специално за оранжерийното производство. Неговото разпространение на територията на нашата страна ще се отрази изключително негативно на българските производители и може да доведе до сериозни икономически последици.

СМ