27
Сря, Окт
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

С 4-5 евро на стек поскъпнаха папиросите на турския фрийшоп. Трафикантите попарени, пушачите напълно отчаяни.

С 4 евро на стек поскъпнаха цигарите в безмитните магазини на Капъ куле. При някои марки, като „Ева“ например,  покачването е дори  5 евро. Това веднага даде отражение на българския „черен“ пазар. Не само в цената на контрабандните папироси, която скочи пропорционално, но и в предлагането.

Вече все по-трудно пушачите намират от по-евтините/макар и с малко/  цигари без бандерол. Причините за появилия се дефицит са няколко. Първо, трафикантите позагубиха интерес да внасят контрабандни цигари заради свилия се процент на чистата им печалба. Вече не си заслужава риска на границата, чистосърдечно сподели „професионален“ куфарен търговец. Опасно стана не само на митницата, където затегнаха яко контрола, но и извън граничния пункт – не знаеш кога ще те спрат на пътя за проверка. Ще правя алъш-вериш главно със зеленчуци, текстил, перилни препарати от Турция, макар кярът ми да е малък, премирен е той. Рисковано стана и за дистрибуторите в страната. С новите промени в Наказателния кодекс  затвор от 1 до 6 години вече заплашва всеки, хванат с повечко от 15-20 стека цигари без бандерол.

От повишения акциз на цигарите и  сегашния ценови шок във фрийшоповете най-пострадали са пушачите. Отчаяни сме напълно, твърди закоравял пушач, и досега  парите едва стигаха, оттук нататък - просто не ми стига акълът.

СМ