14
Нед, Юли
17 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт
 

Блокадата на гръцките фермери не се отразява кой знае колко на трафика през ГКПП Капитан Петко войвода

 

Протестиращите гръцки фермери блокират движението през ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион за по два-три часа на ден. Действията им не са регулярни. Обикновено половин час преди да препречат трасето съобщават на гръцките гранични полицаи, които предават на нас, обясниха от тукашния пункт.

Протестните действия на Орменион започнаха в неделя вечерта. Тогава пътят беше затворен изцяло на два пъти – от 17,00 до 18,00 часа и от 20,00 до 22,00 часа. На следващия ден движението бе блокирано около обяд. Не се допускаха леки и товарни автомобили. Гръцките фермери бяха препречили пътя с около 100 трактора и селскостопански машини. След няколко часа пътят бе освободен. Таксиметрови шофьори се оплакаха, че по време на блокадата не са били допускани от тукашните гранични власти дори до фрийшопа на Орменион. От ГКПП Капитан Петко войвода обясниха, че не могат да правят компромиси, защото другите шофьори ще протестират. Във вторник пунктът не бе затварян. В сряда движението бе спряно отново на два пъти за по час, а в четвъртък – за около три часа.

При блокадите на тукашния пункт не се образуват километрични опашки от чакащи автомобили. Събират се по 15-20 коли, които след отварянето на границата бързо се изтеглят. По-сериозно е положението на другите ГКПП-та в страната.

Заради блокадите на пунктовете МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачите и фирмите да се въздържат от пътуване до Гърция.

Протестиращите гръцки фермери настояват за гарантирани цени на продукцията, по-високи субсидии от страна на държавата, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите кредити. Те искат гръцкото правителство на ограничи вноса на евтини селскостопански стоки, които според тях разоряват цели райони. Засега стачниците са обявили период на затваряне на границата от 18 до 28 януари.

Елена МИХАЛЕВА