14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

blokada2Превозвачите блокираха ГКПП Капитан Андреево вече 36 часа. Опашката от тирове стигна Свиленград. Турция забрани влизането на возила, по-стари от 20 години

Стотици български превозвачи блокираха отново ГКПП Капитан Андреево минути преди 8, 00 ч. в четвъртък. Камиони задръстиха входа и спряха трафика и на другия пункт с Турция Лесово – Хамзабейли в знак на протест срещу тенденциозното отношение на турските гранични власти към тях. Блокадата продължи и днес. Вече 36 часа Капитан Андреево е затворен за излизащите от България турски тирове. Опашката от тежкотоварни камиони стига Свиленград.


blokada1Шофьорите се оплакват от тормоз и рекет от митническите власти на Турция, които ги задържат с дни на граничния пункт, а с това забавят доставката на товарите им и превозвачите са принудени да плащат неустойки.

Това е втория протест в рамките на една седмица. Както „Старият мост“ писа, при предишния - на 9 май, напрежението се тушира с обещанията на заместник- министъра на транспорта Албена Лазарова и началника на Държавната автомобилна инспекция Валентин Божков, че ще има среща за решаването на проблемите между министрите на България и Турция Кристиян Кръстев и Бинали Йълдъръм. Обявено бе и че турските власти вдигат ограниченията за нашите тирове.

По данни на превозвачите обаче през изминалата седмица десетки български товарни автомобили са престоявали по 24 часа преди да бъдат пуснати в Турция. На някои дори им се е наложило да платят, за да продължат курса си.

Напрежението този четвъртък ескалира и след като същия ден Турция въведе забрана за влизане на коли, по-стари от 20 години. Според осведомени, още от миналата година комшиите са спрели от употреба в страната си такива возила, а сега започват прилагането на това изискване и за влизащите през границите автомобили. За да се защити пък държавният интерес, турските власти облагат с допълнителни налози колите, които не са местно производство, казаха за „Старият мост“ отлично информирани източници. Затова от Фолксваген вече имали намерение да започнат производство в южната ни съседка.

blokada6blokada8В четвъртък следобед съобщиха от правителствената информационна служба, че от турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции спрямо българските превозвачи. Потвърждение за това беше получено и от консула на Република България в Одрин. Докато нямаме писмено уверение от Анкара, че ще бъдат вдигнати всички рестрикции към българските превозвачи, няма да вдигнем блокадата, заяви Илиян Филипов, зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Блокадата продължи и днес. Към 12, 30 ч. чакащи турски шофьори седнаха на blokada3blokada4пътя и спряха преминаването на коли и автобуси. По-късно движението бе възстановено. Изнервени от престоя, двама турци се спречкаха и си размениха по няколко шамара, но бързо бяха разтървани.

На пункта са струпани полиция, 200 жандармеристи, пожарна служба. В момента към Капитан Андреево пътува министърът на транспорта Кристият Кръстев, за да се срещне с представители на българските превозвачи и да ги информира за проведения днес разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз. Очаква се министърът да пристигне тук около 22 ч.

Заради блокадата на българо-турската граница, се провали концертът на Depeche Mode в Истанбул тази вечер. За отмяната на концерта е съобщено на официалния профил на Depeche Mode във фейсбук. В съобщението се посочва, че тазвечершното шоу на Кючюкчифлик парк в Истанбул няма да се състои, тъй като камионите на Depeche Mode’s production не могат да пресекат българо-турската граница.

СМ