13
Съб, Юли
18 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Мъжът е бил изоставен от трима свои сънародници, тръгнали нелегално през границата

Гранични полицаи от ГПУ-Свиленград спасиха от измръзване иранец, преминал нелегално границата, съобщиха от пресцентъра на МВР. В неделя в тукашното ГПУ е получен сигнал от местен жител, че в землището на Капитан Андреево са забелязани трима непознати.

Оперативно-издирвателна група веднага тръгнала по дирите им. На около 3 км южно от селото граничните полицаи видели трима мъже. При опит да бъдат спрени за проверка, те се разбягали в различни посоки, което наложило да бъдат използвани помощни средства. Граничният наряд изстрелял предупредително във въздуха 2 стоп-патрона и използвал белезници, за да задържи мъжете. Те нямали документи за самоличност, но заявили, че са ирански граждани. Минавайки обратно по следата, оставена от нарушителите, граничният наряд намерил 3 раници, спасителни жилетки и гребло. Установено било, че границата е нарушена в района на 16 - ти граничен репер на река Марица. До дигата на реката граничните полицаи открили мъж в безпомощно състояние, без документи за самоличност. Премръзналият веднага е бил откаран в тукашната „Бърза помощ“.
Тримата иранци, задържани в ареста на ГПУ-Свиленград, признали, че са тръгнали заедно с намерения по-късно техен сънародник. Използвали са турски каналджия, който ги превел през турско-гръцката граница. Оттам продължили през река Марица към България с гумена лодка. Когато наближили брега, единият от тях паднал във водата. Тримата го издърпали на брега, но когато видели, че той не може да се движи, го изоставили. По мнението на лекарите, които му оказали първа помощ, само навременната намеса на граничните полицаи е спасила живота на измръзналия мъж.
В неделя служителите от ГПУ-Свиленград са задържали и двама иракчани, нелегално преминали турско-българската граница. За случаите е уведомена районната прокуратура, уточниха от пресцентъра на МВР.

СМ