21
Сря, Фев
32 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

38-годишният Атанас Атанасов и съучастниците му Ярослав Иванов и Георги Льондев арестувани и пуснати под гаранция от 10 000 лева

Служителят на Гранична полиция Атанас Атанасов бе арестуван по време на дежурство на ГКПП „Капитан Петко войвода“ миналата седмица. "Причината за задържането е, че в съучастие с таксиметров шофьор е организирал извеждането от страната на лица с наложени ограничения от МВР или органите на съдебната власт през контролно-пропусквателния пункт", обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Операцията е подготвяна от няколко месеца от отдел “Вътрешна сигурност” в МВР под ръководството на хасковската прокуратура.
38-годишният Атанасов е спипан при опит да изведе нелегално от страната две жени. Те били скрити в багажника на такси и трябвало да бъдат прехвърлени в Гърция. Едната била джебчийка, екстрадирана от Белгия, другата имала също дебело криминално досие. Арестуван е и таксиджията Ярослав Иванов.
За услугата корумпираният граничар трябвало да вземе по 100 евро на прехвърлен човек, обясни окръжният прокурор на Хасково Петър Мидов. Разследването срещу Атанасов тече повече от два месеца, през които колегите му събирали доказателства за престъпната му дейност. Тарифата му била твърда - 100 евро. Според други показания на свидетел обаче имало случаи, в които “хонорарът” бил 250 евро. Разследващи твърдят, че граничният полицай успявал да  прехвърли хората нелегално през границата, като ги регистрирал на ГКПП-то с чужди документи.
Има събрани данни, че в деня на ареста граничният полицай, освен двете жени, е прехвърлил по схемата още трима души, като за това му помогнал Георги Льондев, който също бе задържан под стража. Четири дни след ареста Атанасов, Льондев и Иванов бяха пуснати под гаранция от 10 000 лева. Адвокатите им обявиха, че обжалват мярката, понеже поздзащитните им нямали толкова пари.

Срещу Атанасов е образувано наказателно производство по чл. 301 от НК. Освен това МВР е започнало дисциплинарно производство срещу него за отстраняване от работа.

СМ