Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

rastr 2-new1„Бум“ на нелегални по „зелена граница“ отчитат властите. Близо 200 вече настанени в Бежанския център в Пъстрогор

„Бум“ на опитите за нелегално преминаване на т. нар. зелена граница в района на Свиленград в последно време отчитат от Районна прокуратура и Гранична полиция. Бежанският натиск е нараснал няколко пъти в сравнение с миналата година и предишни периоди. Само от 1 до 18 септември в свиленградската районна прокуратура са образувани 40 преписки за 60 – 70 души, пробвали да преминат браздата без разрешението на надлежните органи на властта.

Работата в съда и прокуратурата в настоящия момент е изключително натоварена, сподели административният ръководител на обвинението тук Антон Стоянов. Само на 10-и септември, след четирите почивни дни, са се гледали 20 дела с над 30 души, хванати на границата. На 17-и септември пък е имало за решаване 11 бързи и незабавни производства. Всички те са подведени под отговорност по чл. 279 от Наказателния кодекс – за нелегално преминаване на границата. При първо нарушение присъдата за това деяние е 6 – 7 месеца условно, а при повторно – санкцията вече е година и половина затвор. Има и такива случаи, отбеляза районният прокурор.

Основно - поне 60 на сто, нарушителите са от Ирак и Сирия, посочи Стоянов. Това потвърди и началникът на ГПУ – Свиленград Георги Калайджиев. Той посочи, че през септември са пресечени 25 случая на нелегално преминаване с 85 лица, предимно сирийци. Те са заловени посредством новоизградената интегрирана система за видеонаблюдение на българо-турската граница в участъка между ГКПП Капитан Андреево и Лесово. Именно в този невралгичен район групи бежанци атакуват граничната бразда.

Броят на задържаните е по-голям от броя на подсъдимите, тъй като част от тях заявяват, че искат да се ползват от статут на бежанци и не стигат до прокуратурата. Те биват настанявани в Центъра за бежанци край с. Пъстрогор. В момента 192-ма чужди граждани са настанени в Центъра, сподели пред „Старият мост“ директорът на Агенцията за чужденците Никола Казаков. Толкова хора в тази институция от откриването й досега не е имало. Най-вероятно тенденцията за увеличаване на емигрантския поток ще се запази, прогнозира Казаков. „Все още бежанският натиск не е във върхова фаза, но имаме готовност при необходимост да въведем националния план за временна закрила – каза той. - Действаме експедитивно – решенията за статут се вземат в рамките най-много на месец. Организацията на работа в Центъра в Пъстрогор е много добра, персоналът е подготвен, дори съм осигурил още един преводач с постоянен договор“, посочи Казаков.

В същото време са намалели опитите за нелегално преминаване през ГКПП Капитан Андреево. Единични са случаите на укрити хора, предимно турци, в леки коли, автобуси и камиони, съобщиха от Гранична полиция. На 17 септември на ГКПП „Капитан Петко войвода“ гранични полицаи задържаха 7 сомалийци без документи за самоличност, укрити зад двойна стена в микробус ”IVECO” c полска регистрация. Нелегалните имигранти заявили, че пътуват за Италия, където смятали да кандидатстват за получаване на бежански статут. Ден по-рано пък на пункта в Капитан Андреево са заловени трима сирийски граждани, скрити зад куфари в багажното отделение на „Фолксваген“, шофиран от техен сънародник, който имал разрешение за временно пребиваване вШвейцария.

СМ