17
Сря, Юли
29 Нови статии

Спортни танци
Инструменти
Шрифт

1 oТанцовата олимпиада в Москва влезе в Рекордите на Гинес

17-годишният Виктор Алеков завоюва шампионска титла на Световната танцова олимпиада в Москва. Момчето от Любимец се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в Москва със соловото си изпълнение „Recovery".

С другия си самостоятелен танц - „Леденият крал“, Виктор се класира втори. В дует пък с постоянната си партньорка Василена Шопова той спечели първо и трето място с постановките „Скайфол" и „Дай ми малко любов".

„Аз и Василена бяхме единствените българи на това световно състезание – разказа пред „Старият мост“ талантливият изпълнител. - Всъщност никой не очакваше да види някакво особено добро ниво от България, но ние доказахме на журито и публиката точно обратното.“

Световната танцова олимпиада в Русия е вписана в Рекордите на Гинес като най-голямото, уникално по съдържанието си събитие, събрало най-много участници. Тази година в продължение на 11 дни танцьори от над 40 държави се състезаваха едновременно на 6 сцени в 59 направления. Статистиката сочи, че през 2013 г. олимпиадата е била посетена от 40 000 души, а акредитираните журналисти са били 120. Участвали са над 23 300 танцьори от 43 страни и 162 града, а в състава на журиращите комисии са били включени 222-ма специалисти.

Както „Старият мост“ писа, талантливият млад танцьор от Любимец Виктор Алеков бе удостоен с държавна стипендия от Министерството на образованието и науката за своите постижения. Той е европейски шампион и световен вицешампион по танцово шоу, носител е на множество международни награди. Единадесетокласникът от любимецкото СОУ „Желязко Терпешев“ е получавал и стипендия на Българската федерация по спортни танцови дисциплини, а миналата година бе поета издръжката по обучението му в една от най-големите школи за съвременен танц в Италия.

Виктор Алеков вече има и своите успехи като хореограф. Заедно с Даниела Христонова той ръководи балет „Амейзинг" към читалище „Братолюбие -1884“ в гр. Любимец. Наскоро момичетата от състава - Борислава Георгиева, Десислава Стайкова, Даниела Димитрова, Теодора Димитрова, Мария Атанасова, Филипина Иванова и Адриана Миткова, се явиха на държавното първенство „Дъга от таланти" в гр. Пловдив. Те се представиха достойно на състезанието и успяха да се наредят в челната тройка, похвали ги Виктор.

СМ