28
Съб, Ян
17 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

17-годишната Виктория Радева, чийто корени са от свиленградското село Сладун, завоюва Републиканската титла за жени по шахмат за 2018 г. Първенството се проведе в китното селце Чавдар при много добри условия.

Вики демонстрира високата си класа и доказа, че е една от най-добрите български шахматистки. Тя завоюва титлата на 17 г. като така стана една от най-младите шахматистки в България сред жените. По пътя си към върха талантливата девойка завърши с 4 победи и 3 ремита, като не допусна нито една загуба. Турнирът се игра в 7 кръгова швейцарска система. Вики се включи в надпреварата веднага след Световното първенство в Гърция, където се нареди шеста на рапид и 20-а на класически шах. Въпреки липсата на почивка се мобилизира и зае напълно заслужено първо място при жените на Републиканското в България.

Сега до края на годината й остава наваксване с учебния материал, а в началото на следващата година тя ще започне подготовка и за предстоящите Световни и Европейски първенства за 2019 г.

Впрочем, търсят се спонсори, които да подкрепят Виктория по пътя й към върха. „Предлагаме реклама върху тениска, шапка, раздаване на рекламни материали – химикали, тефтери, календари и др.“, уточни баща й - Славей Радев. Банковата сметка за набиране на средства е BG08RZBB91551027039905 („Райфайзенбанк“). Допълнителна информация може да потърсите на телефон 0899/ 58 56 43.

Диляна ЦВЕТКОВА