13
Съб, Юли
18 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Талантливият шахматист от ШК “Свиленград 2013“ Дамян Дамянов показа отлична игра в провелия се турнир „Марица-изток“ за деца до 14 години. Турнирът се проведе в Раднево в 7 кръга с контролно време 15 минути плюс 5 секунди.

Дамян Дамянов, който е още на 11години, но спечели купата на турнира в група “А“ деца до 14 години. С актив от 6 точки/6 победи и 1 загуба/ той завоюва първото място в конкуренцията на 44 състезатели от цялата страна.

Това е четвъртия турнир, който Дамян печели в своята шахматна кариера. През 2019г. като осемгодишен той победи в турнира в Минерални бани за деца до 10 години. Завоюва първо място от 54 състезатели. През 2020 г. на девет години Дамян спечели турнира в Харманли за деца до 14 години - първо място от 44 състезатели. През 2022 г. спечели отново турнира в Харманли за деца до 14 години - първо място от 18 състезатели.

Другият наш участник в турнира в Раднево беше Атанас Вангелов, който постигна актив от 3,5 точки.Той постигна две победи и едно реми срещу състезатели с шахматен коефициент/ЕЛО/, което е голямо постижение за неградиран състезател, едва на 10 години.

Костадин Янков и Сияна Вангелова от "Свиленград 2013" изпълниха поставените минимални цели от ръководството на клуба. Костадин Янков постигна две победи срещу градирани състезатели.

Успешно се представят в университетските отбори по шахмат бивши възпитаници на шахматния клуб “Свиленград 2013“ - Стилиян Топалов и Константин Льондев в София, Пеньо Василев в Пловдив, Ростислав и Преслав Петкови в Копенхаген.