24
Сря, Юли
37 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Талантливият свиленградски шахматист Сашо Андреев замина в четвъртък за Суботица, Сърбия, където ще се проведе европейското първенство по ускорен шах и блиц. Надпреварата на Стария континент стартира на 9 юли и ще продължи шест дни.

Свиленградчанинът ще премери сили във възрастовата група до 16 години. Освен на ускорен шах и блиц, той е сред най-добрите 32-ма участници на първенството, които ще се съревновават и във финала за суперкупата на Европа. Тази надпревара се организира от Европейската федерация по шахмат, която стимулира много заелите призови места състезатели, каза Трифон Тодоров, който е член на Управителния съвет на БФШ и бивш президент на тукашния клуб. Тодоров замина заедно със Сашо за Суботица. По думите му в момента младият ни шахматист е в много добра форма и очакванията са да се представи добре.

Сашо Андреев ще участва на първенство на Стария континент за пети пореден път. Както е известно, миналата година той стана двоен европейски шампион – на ускорен шах и блиц, което е най-големият му успех досега. На европейското по класически шах пък раздели 4-9 място и бе класиран девети само по допълнителни показатели. Също миналата година свиленградчанинът стана трети на финала за суперкупата на Европа, като отстъпи само на двама международни майстори и сега е амбициран да спечели.

Елена МИХАЛЕВА