15
Съб, Юни
31 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Сашо Андреев подгласник на победителя

Талантливият свиленградски шахматист Сашо Андреев бе определен за подгласник на победителя в категория спорт, раздел 9-12 клас, за наградите, които фондация „Димитър Бербатов“ връчва на най-успелите деца на България за втора поредна година.

Официалната церемония по награждаването се състоя в Народния театър „Иван Вазов“ на 1 юни. Нашенецът получи сертификат за отличие лично от именития български футболист. Продължавай да играеш по същия начин и ще имаш още по-големи успехи, пожела Бербатов на Сашо. Полученият сертификат дава право на Трифон Тодоров, който номинира нашия шахматист за наградите, да кандидатства пред фондацията за финансово подпомагане, с което да се поемат разходите на Сашо за участия в първенства и турнири. В раздела на свиленградчанина голямата награда – едногодишна стипендия и статуетка получи Иван Стоев от Варна. Той се занимава с лека атлетика, учи в училище за деца с увреждания, тъй като е с 50 % увредено зрение. Другият подгласник на победителя стана състезател по борба от Кюстендил.

Фондация „Димитър Бербатов“ връчи награди в четири категории – изкуства, наука, спорт и български училища в чужбина, с по три възрастови групи. Така бяха излъчени 36 финалисти, от които 12 бяха определени за победители. Тази година за наградите са били предложени над 3 000 деца, като 589 от тях са с одобрени номинации. В категорията спорт за призовите места се състезаваха 120 деца. След награждаването победителите и техните подгласници се снимаха заедно. Фотографията ще бъде на корицата на книгата за успелите деца на България, която фондацията ще издаде.

Сашо Андреев бе номиниран за наградите от бившия президент на тукашния шахматен клуб Трифон Тодоров със завоюваните през 2009 г. европейски шампионски титли и много отличия от държавни първенства и турнири. Искам да благодаря на Надя Пеева и Мима Шомова от ОбА, които ми помогнаха много при подготовката на документите за номинацията, каза Трифон Тодоров.

Елена МИХАЛЕВА