17
Пон, Юни
27 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Младият свиленградски шахматен талант Сашо Андреев се завърна с бронзов медал от европейското първенство по ускорен шах и блиц, което се проведе в Суботица, Сърбия.

Нашенецът се включи в надпреварата само по ускорен шах във възрастовата група до 16 години, където сили премериха представители на Унгария, Сърбия, Босна, Русия, Румъния и др. Сашо беше водач във временното класиране до последния кръг. Във финалната партия той имаше за съперник състезател от Румъния, когото е побеждавал няколко пъти на предишни международни съревнования. В началото на двубоя свиленградчанинът имаше преимущество, но в крайна сметка загуби партията. Така с актив от 6,5 точки от 9 възможни нашият състезател взе бронзово отличие. Той постигна равен резултат с втория и бе класиран трети единствено по допълнителни показатели. Шампион стана представител на Русия, който събра само 0,5 точки повече от Сашо.

Нашенецът бе включен и във финала за суперкупата на Европа, където право на участие имаха най-добрите шахматисти от различните възрастови групи. От тази надпревара обаче той отпадна рано.

След като се завърна от Сърбия, свиленградчанинът се включи в открит турнир в Разград, на който сили премериха 54 шахматисти от различни възрасти. Там Сашо се класира девети.

Елена МИХАЛЕВА