23
Вт, Юли
36 Нови статии

Колоездене
Инструменти
Шрифт

Около стотина души се включиха в ХVIII-та колообиколка за Деня на Европа, организирана от Община Свиленград и местния колоездачен клуб „Колорит“. Предишни години форумът имаше международен характер и включваше Турция и Гърция, но заради Ковид епидемията този път е само в България. Лани пък спортното събитие изобщо не се състоя.

Да участват във велоинициативата „Европа на колела“ в Свиленград сега дойдоха желаещи от всички краища на България - София, Пловдив, Бургас, Ямбол, Казанлък, Димитровград, Хасково и др. Сред колоездачите има и такива на над 60-годишна възраст.

Първоначално е било планирано маршрутът да е до Маджарово, но организаторите са решили да го съкратят и да бъде до Орешец предвид разнообразието от възрастови групи. Тези, които желаят, могат да продължат и до Маджарово.

За безопасността на участниците, патрулна кола ще съпровожда колоната. В бус пък са сложени резервни части и гуми, ако има технически проблеми. Осигурен е и механик. Сред участниците в обиколката се открои 75-годишният свиленградчанин Митко Петров, който е един от последните велотреньори от старото поколение.Той е дядо на небезизвестния фоторепортер на "Старият мост" - Христо Русев. Почти всяка неделя Митко Петров не пропуска да излезе на разходка с колелото си, като изминава по около 100 - 140 км.

От Свиленград с колоната заедно със своето куче и въдици на гърба тръгна и Димитър от с. Сива река. Вероятно мъжът ще се откъсне от групата, след като достигнат селото, което е част от маршрута.

 

СМ