25
Съб, Май
17 Нови статии

Колоездене
Инструменти
Шрифт

koloНиколай Иванов стана балкански шампион, Валери Иванов – вицешампион

Двама свиленградчани завоюваха най-високите отличия за България на провелата се в Белград Балканиада по колоездене. Николай Иванов стана балкански шампион, а Валери Иванов – вицешампион. Останалите отличия, спечелени от други представители на българския национален тим, са три бронзови медала.

18-годишният Николай Иванов, който се състезава за колоездачен клуб „Бургас“, размаза конкуренцията в дисциплината 23 км индивидуално по часовник при юношите старша възраст. Нашенецът финишира с 10 секунди преднина пред втория в класирането – състезател от Сърбия. В другата дисциплина от съревнованието – общ старт, Николай се нареди осми.

Свиленградчанинът Валери Иванов пък, който също се състезава за бургаския клуб, стана вицешампион при юношите младша възраст на индивидуално по часовник, а на общия старт финишира осми.

Конкуренцията беше много голяма, около 20 колоездачи от различни държави застанаха на старта в дисциплината, в която станах шампион, каза пред „Старият мост“ Николай. В началото на сезона сърбинът, който остана на 10 секунди след мен, беше в много добра форма и ме изпреварваше по други състезания, но сега аз го изненадах, добави доволен свиленградчанинът. В общия старт имах възможност да се класирам на по-предни позиции, но двете дисциплини се проведоха в два поредни дни – 6 и 7 август, и за втората вече бях уморен, сподели нашият шампион.

Титлата от Балканиадата за Николай е най-големият успех досега. Миналата година на балканското първенство той стана вицешампион на индивидуално по часовник. На европейското първенство през юли в Италия пък се класира 29-и в същата дисциплина, като падане му попречи да се нареди сред първите 20.

От началото на 2010 г. Николай е състезател на КК „Бургас“. Учи в свиленградското СОУ „Д-р П. Берон“ и сам си прави тренировки всеки ден. С бургаските си съотборници ходи по състезания и лагери. Мечтата му е да стане професионален колоездач. След като завърша средното си образование, имам намерение 2-3 години да се отдам само на спорта, сподели Николай. От следващата година той ще мери сили във възрастовата група на мъжете. Предпочита да замине в чужбина – в Белгия, Франция, Италия или Испания, които са водещи в този спорт. Идолът ми от сегашните състезатели в световното колоездене е Алберто Контадор, а иначе Ланс Армстронг си остава легенда в този спорт, каза Николай.

Следващото състезание, в което ше участва нашият колоездач, е личен многоетапен шампионат, който ще се проведе на 26 и 27 август в Сливен.

Елена МИХАЛЕВА