13
Съб, Юли
19 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

Еднолично решение на председателя на футболния клуб Георги Георгакиев праща представителния отбор в по-ниската група. Управителният и Контролният съвет хвърлят оставки в знак на протест

Скандал избухна във футболния клуб на Свиленград след публично изразено намерение в местен сайт на председателя на управителния съвет Георги Георгакиев да извади мъжкия отбор от „В“ група, пращайки го в по-ниската областна група за три години напред.

Георгакиев мотивира това свое решение с липсата на достатъчно финансиране. Според него по-добре би било парите, които се отпускат за отбора, да бъдат пренасочени към детско-юношеската школа и за подобряване на материално-техническата база. Той твърди, че е съгласувал това свое намерение с кмета на общината, който се отнесъл благосклонно към идеята му.

Намерението футболния отбор на Свиленград доброволно да се оттегли в т. нар. селска група е прецедент в 100-годишната му история, която официално ще бъде чествана догодина. То предизвика бурна реакция на възмущение сред членовете на Управителния и Надзорния съвети на клуба, които се събраха на спешно заседание в ресторант „Хестея“. С почти пълно мнозинство те взеха решение да подадат оставки в знак на протест от едноличното действие на председателя на клуба, като още този месец да се свика общо събрание. Според членовете на двата ръководни колективни органа недопустимо било без тяхно съгласие да се предприемат подобни действия. В момента спортно-техническото състояние на отбора е много добро, тимът се намира на осмо място в класирането, само на 4 точки от петия в таблицата и няма логика на практика да бъде разтурен, смятат те.

По време на извънредното им заседание станало ясно, че основният спонсор на отбора „Ефбет“ ще продължи да го финансира. Лично собственикът на фирмата за спортни залагания Цветомир Найденов заяви по телефона, че ще бъдат преведени обещаните за тази година 50 хил.лева, каза дългогодишният футболен деятел и председателят на Надзорния съвет на клуба Петко Петков – Херо. Заедно с 80 хил. лева, които общината осигурява, средствата ще бъдат достатъчни отборът да приключи годината, смята той. Разговарях с някои от футболистите след изявленията на Георгакиев да извади отбора от групата, които изразиха силното си разочарование, дори се разплакаха, заяви Херо. Жалко че положихме толкова усилия да изградим отбора и да се представяме добре, споделили момчетата. Възмутен и разочарован от случващото се останал и треньорът Жеко Йорданов.

Николай Колев