25
Вт, Юни
19 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

Кристияна Димитрова е от Свиленград. Тренира футбол от 2 клас, а в момента е 9-класничка в ПГССИ „Христо Ботев“. Първоначално играе във ФК „Свиленград“ с треньор Никола Николов. Най-напред е била вратар, но след това се преориентира към нападател. Била е голмайстор на отбора, като реализира над 150 гола за шест години. Избрана е и за капитан. Заради сигурните си победи и майсторски способности през 2017 г. е забелязана от селекционера Троян Радулов и получава повиквателна за националния отбор при девойки до 17-годишна възраст. Заедно с това вече трета година Криси тренира и в пловдивския женски футболен клуб „Пълдин“, където заради лидерските си качества е избрана за капитан на отбора. На Държавно първенство през пролетта на 2018 г. в Казанлък „Пълдин“ завоюва трето място на девойки до 15 години, като нашата амбициозна футболистка печели приза за „най-добър нападател“. На футболно първенство за девойки до 16-годишна възраст в Благоевград отборът на Кристияна печели първо място, с което си извоюва шампионска титла. През октомври м. г. на футболен турнир в Хасково за девойки до 17 г. свиленградчанката завоюва титлата „голмайстор“ на турнира с най-запомнящия се гол директно от центъра. За 2019 г. в професионален план младата футболна надежда я очаква подготовка за Европейкото първенство през май с националния отбор:

- Кристияна, как се запали по този мъжки спорт – футбола?

- Когато бях малка, си играех с момчетата на улицата и от там започнах всеки ден да ритам. Затова и реших да се запиша на футбол.

- Женският футбол в България не е много популярен. Какво според теб трябва да се направи, за да се популяризира този спорт в България?

- Докато не се ориентирах към женския футбол, не бях чувала за него. След като започнах да тренирам за „Пълдин“ разбрах, че и този спорт е много популярен. Но, за да го направим още по-популярен, са нужни много средства и много места за тренировки за деца, които нямат отбори и треньори. В чужбина се дават много пари за този спорт, докато в България той е пренебрегван.

- Мислиш ли да продължиш кариерата си в чужбина?

- Първоначално мечтата ми беше да играя за женски отбор, както и за националният отбор, като успях да я осъществя. Другата ми мечта е да изляза извън България и да играя за отбор в развита държава. Надявам се някой ден това да се случи. Ще бъда много щастлива.

- Как се отнасят към хобито ти твои близки и приятели?

- Всички бяха много учудени как момиче ще тренира футбол с момчета, но с времето те свикнаха с това. Сега са много горди с моите постижения.

- На кой футболистът/ футболистка се възхищаваш? А кой е любимият ти отбор?

- Бях запалена по „Барселона“. Иначе, не подражавам на футболист или футболистка, но много харесвам Неймар като играч и качества.

- Смяташ ли професионално да се занимаваш с този спорт?

- За сега мисля основно да се занимавам с футбол, но времето ще покаже.

- В момента тренираш в пловдивския клуб „Пълдин“, като си и в националния отбор на България. Явно програмата ти е доста натоварена. Това не пречи ли на учението ти и на други занимания?

- Да, програмата ми е много натоварена. Всяка седмица пътувам до Пловдив или София, но успявам да съчетавам както и футбола, така и учението. За мен на първо място е учението, а след това всичко друго. Както се боря за постиженията ми във футобола, така се боря и за успеха ми в училище.

- Бе наградена като един от най-изявилите се спортисти на Свиленград за 2018 г. Какво за теб е това отличие?

- Много се радвам за наградата, която получих. За мен това означава много и така мога да бъда горда с това, което съм постигнала. Има още върхове, които искам да покоря и за които се боря усилено.

- А кои са те?

- На първо време да се представя достойно на Европейското първенство през следващата година и с играта си да помогна на отбора си да се класира на престижно място.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА