24
Сря, Юли
35 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Петима бяха отличени за спортист на Свиленград за 2016 г. Това са Герги Георгиев от тенис клуб „Свиленград“, Димитър Петров от клуба по кикбокс „Тангра“, които спечелиха и през миналата година. Те получиха раница и фотоапарат. Останалите трима, които бяха наградени с раница и преносима тонколонка, са Мартина Николова от спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев“, Пеньо Василев от шахматен център „Свиленград-2013“ и Димитър Гочев от спортен клуб по танци „Меджик“. Отличията им връчи председателят на ОбС-Свиленград Никола Динков на официална церемония в Многофункционалната спортна зала на 15 декември.

Георги Георгиев започна изминалата 2016 година, спечелвайки турнира „Зимна купа 2016“ за деца до 11 години, който се проведе на закрито в Тенис корт „Малееви“ – София. Още деветгодишен, той бе най-малкият участник в Закритото зимно държавно първенство за деца до 12 г. и достигна 16-о място в официалната ранглиста на Българската тенис федерация за деца до 12 г., като през годината стана финалист на двойки в три държавни турнира, проведени в ТК „Албена“ – Пловдив, ТК „Черноморец“ – Бургас и ТК „Дема“ – София. През май той победи в българската квалификация за международния турнир за деца Champions Bowl и получи правото да бъде единственото десетгодишно българско момче, което на разноски на Българската тенис федерация отпътува за престижния турнир. През март 2016 г. Георги бе полуфиналист и носител на купата за трето място на квалификацията за международния турнир „DUD BOWL INTERNATIONAL“ за деца до 11 г. Георги Георгиев стана шампион във всичките пет регионални турнира с национално участие, проведени от различни тенис клубове, в които се включи през годината. Спечели турнира „Санта Марина Къп“, който се проведе през юни в Созопол и получи квота за участие през 2017 г. в един от турнирите за деца на известния тенис треньор Патрик Муратоглу - Dutch bowl international в Холандия. За трети пореден път през 2016 г. Георги отново бе регионален шампион на областите Хасково, Кърджали и Стара Загора и първият участник в Мастърс турнира на 12-те най-добри деца до 10 г. в България. През септември 2016 г. той спечели заключителния Мастърс турнир на Българската федерация по тенис и заслужи титлата „Мастърс шампион“ на България в своята възрастова група. Като част от националния отбор на България Георги участва в един от най-престижните турнири за деца в света - Smrikva bowl в Хърватска, където през юни 2016 г. влезе в първата осмица, достигайки четвърфинална фаза – успех, който никое българче до момента не е постигало. Само преди месец Георги се завърна от Испания, където стана шампион на сингъл в големия международен турнир „CHAMPIONS BOWL“ и бе отличен с много награди и престижни отличия. Едновременно с това достигна финал и второ място в надпреварата на двойки. В проведена в началото на ноември в София официална квалификация десетгодишният Георги се нареди между четирите деца на възраст до 12 г., които получиха правото да бъдат част от националния отбор на България по проекта на Българската федерация по тенис - „Тенис тийм талант“. В началото на декември Георги получи специална покана да участва в международен тенис турнир за деца в Академията на Рафаел Надал в Палма де Майорка – Испания.

2016 г. бе изключително силна за кикбоксьорът ни Димитър Петров. Той стана вицесветовен шампион за кадети в Дъблин и вицебалкански шампион в стил киклайт контакт за 2016 г. във Върбас (Сърбия). Митко е и шампион в стил киклайт контакт, фул контакт, и лоу кик за 2016 г. на държавните първенства в България. Носител е на златен медал от Купа „Аполон“- Гърция.

Мартина Николова е най-добре представилата се наша гимнастичка през изминалата година. Тя завоюва 8 златни медала във всичко турнири, в които участва: Областно в Пловдив, Републиканско – Варна, Държавно първенство в София, Международно състезание в Благоевград.

За втора поредна година най-изявеният шахматист на Свиленград е Пеньо Василев. Като капитан на отбора, той игра на първа дъска за спечелването на купата на малките градове на Спартакиадата в Перущица. Завърши на второ и трето място в генералното класиране на IX и X турнир «Тракийско конче» от общо 60 деца в групата. Спечели още 3 златни медала на открития турнир в Димитровград, Хасковски минерални бани и мемориал «Жеко Жеков». Участва и в силния детски турнир в Раднево, където се класира на второ място от общо 50 деца. Още две втори места завоюва и на открити турнири в Раднево. С тези свои успехи Пеньо Василев се утвърди като най-силният шахматист до 18 г. в Свиленград. Димитър Гочев е един от най-успешните и изявени танцьори на Клуб по спортни танци „Меджик“. Благодарение на своя упорит труд и талант, той допринесе не само за спечелването на много награди за клуба, но и донесе много поводи за гордост.

На коледния бал „Спортист на годината“, който се провежда за дванадесета поредна година, парични награди, грамоти и плакети получиха всички спортни клубове. Наградите им бяха връчени от председателя на ОбС-Свиленград Никола Динков.

Диляна ЦВЕТКОВА