27
Пон, Май
19 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Нашите се окичиха със среброто на републиканското първенство

Младите огнеборци от Свиленград получават правото да представят страната ни догодина на международната олимпиада по пожаро-приложен спорт. Надпреварата ще се проведе в Австрия през юли. Нашият отбор вече има зад гърба си 3 международни участия. Най-доброто им представяне бе през 2013 г. във Франция, където станаха 8-ми в дисциплината „Бойно разгръщане“ и 10-и в крайното класиране. Ходели са през 2011 г. в Словения, а през 2015 г. в Полша.

Заминаването си за олимпиадата отборът при СУ „Д-р Петър Берон“ дължи на отличното си представяне на провелото се в Албена XVII републиканско първенство на 1 и 2 октомври, където завоюва сребърните медали. Свиленградчанчета премериха сили с 280 състезатели от 28 тима – първенци от всички области на България. Отстъпиха място само на Разград, чийто отбор е изграден изцяло от деца от спортна паралелка по футбол. Трети останаха представителите на Шумен.

Както е по регламент, надпреварата премина в две дисциплини - „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно бягане“. В първия етап отборът при СУ „Д-р Петър Берон“ остана четвърти. Нашите получиха 5 наказателни точки заради усукан шланк, което им коства първото място. Една грешка води до следваща, ако всичко беше наред, отново щяхме да сме първи, подчерта треньорът на отбора Мария Петрова. Имах чувството, че в този етап децата подцениха съперниците си и не дадоха максималното от себе си, каза още наставникът. На следващия ден обаче – в „Щафетно бягане с препятствия“, свиленградчани се мобилизираха и показаха висок спортен хъс за победа. Едва 16 стотни ги разделиха от първото място, като останаха втори.

Този път късметът ни изневери, сподели другият треньор на отбора инспекторът в РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ Костадин Вълков. Падна ни се тежък жребии, като и в двете дисциплини стартирахме втори. Предпочитаме децата да са по-назад в старта, защото тогава могат да се ориентират по-добре в обстановката и съоръженията по трасето, уточни още Вълков. Освен това цяло лято младите ни огнеборци били в почивка и преди първенството имали едва три тренировки. Трима са и новите състезатели в отбора, които досега не са участвали в такава престижна надпревара.

На 3 октомври свиленградчанчета пристигнаха с автобус от курорта Албена в двора на тукашната противопожарна служба. Чакаха ги родителите им и пожарникари, начело с шефа на звеното Ивелин Тонев. За пореден път доказахме, че сме фактор, сподели началникът. Той и треньорите подчертаха, че с всяко изминало състезание конкуренцията се засилвала и разликата в победата се изразявала в секунди.

В края на октомври пък „Млад огнеборец“ ще се включи в надпреварата за купа „Юлиян Манзаров“ в Ловеч, която е печелил три години подред. Ще се опитам преди състезанието да направя подмладяване на отбора, каза треньорът Мария Петрова. „Възрастовата граница в момента е 14 г. и мисля да я снижа до 12 г. Ще се направи нещо като кастинг. Който успее да покрие посочените от мен нормативи, ще е в отбора. Децата трябва да са готови да дават всичко от себе си на макс. Не казвам, че сега отборът не е добър, но винаги конкуренцията ражда качество. Това е полезно и за големите, и за малките“, заяви още Петрова.

Диляна ЦВЕТКОВА