13
Съб, Юли
18 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Четирима убити и 35 ранени на пътя. По-тежки санкции за водачите от 21 януари

Общо 2016 нарушения, за които са съставени 682 акта и 1 601 фиша, са констатирали свиленградските катаджии през изтеклата година. 173 от провинилите се са спипани да карат без книжка, а 118 – без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. 829 шофьори пък са хванати с мобилна камера за превишение на скоростта. „Драстични случаи не са констатирани. Обикновено превишаването е в рамките на 15, 20, 30 км/ ч.“, споделиха от КАТ. 100 души са заловени да шофират след употреба на алкохол. Пробата с дрегер на 45 от тях показала до 1,2 промила весели молекули. 55 пък са превишили тази норма, което ги изправило на съд.

Четирима са загинали в катастрофи през 2016 г. на територията на общините Свиленград и Любимец, сочи черната статистика на КАТ. Общо 31 тежки пътно-транспортни произшествия (ПТП) са станали през изтеклата година. В катастрофи са били ранени 35 души. Осем от тях са велосипедисти или мотоциклетисти, а 4 – пешеходци. Въпреки плашещите данни, статистиката в тази графа е малко по-добра от 2015 г., когато са загинали петима, а 42-ма са били ранени. ПТП само с материални щети са 106, като най-честите причини за тях са отнемане на предимство на кръстовище, внезапна промяна на посоката на движение, загуба на контрол поради несъобразена скорост и алкохол.

Впрочем, на 21 януари влязоха в сила промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат „по-солени“ глоби за нарушителите. Така, например, ако водачът няма застраховка на автомобила си рискува не само да бъде глобен, но и вкаран в затвора за 1 година. Освен това регистрацията на возилото се прекратява служебно.

Номерата на колата се отнемат и ако шофьорът й кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта, след употреба на наркотици, откаже тестване за забранени вещества в организма или няма шофьорска книжка. Автомобилите се дерегистрират служебно. След изтичане на срока процедурата по регистрация трябва да се започне отново. В глобите за алкохол има разграничение. Шофиране с между 0,5 и 0,8 промила се наказва с 500 лева и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца, а между 0,8 и 1,2 промила - с 1000 лева и отнемане на шофьорската книжка за година. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е без книжка за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв. При отказ от тест с дрегер или кръвна проба китапът се взема за 2 години, а глобата е 2000 лв.

Също от 21 януари двойно се увеличиха глобите за превишена скорост и са както следва: от 31 до 40 км/ч - 400 лв.; над 40 км/ч - 600 лв.; над 50 км/ч - 700 лв. Санкциите за превишаване на максималната позволена скорост извън населени места са от 31 до 40 км/ч - 300 лв.; от 40 до 50 км/ч - 400 лв.; над 50 км/ч - 600 лв.

Водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път, се наказва с лишаване от правото да управлява МПС за срок от три месеца и глоба от 1000 лв. При повторно нарушение срокът за лишаване от управление на автомобил е шест месеца, а глобата 4000 лв. Които организират или участват в нерегламентирани състезания, се лишават от право да управляват МПС за срок от 12 месеца и глоба 3000 лв., като за повторно нарушение санкциите са съответно три години и 5000 лв. глоба.

От 15 ноември до 1 март пък шофьорите задължително трябва да карат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 милиметра. Глобата за неправилно обозначено аварирало превозно средство става 150 лв., за хвърляне на боклуци и замърсяване на шосето – санкцията е същата.

Фиш за неправилно паркирано МПС може да се издаде и в отсъствието на водача. В този случай талонът се издава на собственика на возилото като се закрепва на видимо място на автомобила и др.

Въвежда се понятието „нов водач“. Той получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 13 точки - след изтичане на 24 месеца шофьорски стаж, който се зачита от момента на връчване на свидетелството за управление. Времето, през което водачът е бил лишен от правоуправление, не се брои за стаж.

Снимка: илюстративна, Интернет

Диляна ЦВЕТКОВА