01
Пет, Юли
19 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Днес следобед ще бъдат раздадени тестовете за установяване на заразени с коронавирус ученици от начален етап - 1 – 4 клас, от община Свиленград.

От СУ „Д-р Петър Берон“ ще вземат тестове за 10 паралелки ученици, за които над 50 на сто от родителите са дали съгласие децата им да бъдат изследвани и да се върнат отново в класните стаи

. „Остават още две паралелки от първи до четвърти клас, но с всеки изминат ден броят на родителите, заявили своето съгласие, нараства. Останалите ученици от училището ще бъдат тествани на по-късен етап“, сподели директорът на „Берон“ Мариян Боянов.

От 16 паралелки в начален етап в ОУ „Иван Вазов“, тестове ще бъдат получени за 15. В ОУ „Любен Каравелов“, кв. Гарата, и ОУ „Христо Ботев“ - с. Левка, където има по 4 паралелки 1 – 4 клас, всички ще бъдат подсигурени с тестове. „90 на сто от родителите са изразили съгласието си децата им да бъдат изследвани“, сподели директорът на ОУ „Л. Каравелов“ Стефан Каймаков.

Общо 13 260 броя тестове за КОВИД ще бъдат раздадени днес следобед на 49 училища от Хасковска област. Те са от вида, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер, съобщиха от МОН. В много от училищата обаче самото тестване на децата ще започне от вторник, тъй като там има избирателни секции за предстоящия в неделя вот за президент и Народно събрание.

СМ