Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Структури за неинтензивно и интензивно лечение от COVID -19 са изградени в стационара

Сформирани са специални медицински екипи

Преустройство в МБАЛ Свиленград е извършено във връзка с пандемията от коронавирус. Съгласно министерско разпореждане са обособени две структури в стационара – едната за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти, и другата - за интензивно лечение от COVID -19, съобщи управителят на болницата д-р Димитър Ермов.

Те ще влязат в действие само при необходимост. Например, ако се увеличи рязко броят на заболелите, а Инфекционното отделение в Хасковската болница и допълнително разкритите помещения в областния град не могат да поемат всички пациенти, които трябва да бъдат изолирани и наблюдавани от медицински специалисти, уточни той.

Подготвени вече са помещенията, където ще се настаняват болните – в неврологичното отделение, което е преместено, и в Отделението за анестезия интензивно лечение/ ОАИЛ/. Осигурени са 17 легла специално за болните от коронавирус.

Освен това, сформирали сме медицински екипи, съставени от по двама лекари и три медицински сестри, обясни д-р Ермов. Три такива екипа ще дават дежурства денонощно в продължение на една седмица, без да се отлъчват от болницата, след което ще преминават 14-дневен карантинен период у дома. Дежурствата ще бъдат поемани от следващите три екипа.

От миналата седмица пък на входа на стационара работи приемен кабинет, който е своеобразен филтър, където постъпващите пациенти се подготвят и разпределят за лечение.

До момента в свиленградската болница няма постъпил пациент със симптоми на коронавирус.

СМ