02
Пон, Авг
15 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

 Трябва поне 20 пъти на ден да си мием ръцете, обикновените маски не помагат

- Д-р Мавродиева, след като коронавиросът се появи и в България, какви допълнителни мерки са предприети? Засили ли се контролът на граничните пунктове с Турция и Гърция?

- Още на 25. 02. 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването са разкрити временни звена за граничен здравен контрол на летищата, сухоземните гранични пунктове, като за нашия район това е ГКПП Капитан Андреево. От същата дата медицински екипи извършват термометриране с безконтактни термометри на лица, пребивавали в страни с разпространена коронавирусна инфекция – Китай, Италия, Иран, Северна и Южна Корея, Тайланд. При разпореждане на Националния щаб имаме готовност за обезпечаване на здравен контрол и на българо-гръцката граница на ГКПП „Капитан Петко войвода“. На всеки, посетил страна с разпространена коронавирусна инфекция и оставащ в България, се попълва анкетна карта, която се предава на общопрактикуващия лекар, който проследява състоянието му в рамките на 14 дни , а тези, които нямат личен лекар, се поемат от РЗИ. Това е така наречената доброволна карантина. На 9. 03 .2020 г. с появата на първите заразени с COVID -19 в България всяка община свика кризисния си щаб за набелязване на мерки с цел ограничаване на заразата.

- Досега тук имало ли е пациент със съмнение за коронавирус?

- От 25 февруари до този момент на територията на Свиленградска и Любимецка общини има общо 4 души , които са се завърнали от страни с разпространена коронавирусна инфекция и са поставени под домашна карантина. Състоянието им се проследява и към този момент нямат оплаквания. Болни засега няма.

- С какви лични предпазни средства разполагат в момента Свиленградската и Любимецката общини и необходимо ли е хората да ходят с медицински маски?

- Лечебните заведения са осигурени с лични предпазни средства. Дали има епидемия или не, всички здравни работници трябва да носят, освен работно облекло, и лични предпазни средства, Това е изискване за спазване на противоепидемичен режим. Що се отнася до населението, маски задължително трябва да носят хората, които имат хрема, кашлица, болни при посещение на лични лекари или на обществени места. Въпросът е защо те? Защото вирусите се отделят от заболелия чрез кихане, кашляне и маската се явява бариера за непопадането им във външната среда, където могат да преживяват определено време и при докосване чрез ръцете и последващо пипане на очи, нос, уста, да заразяват здрави хора. Здравите хора не е необходимо да носят маски, защото меките стандартни маски не могат да ги предпазят от коронавируса, който е твърде малък по размери и може да преминава чрез порите на маската. Освен това тези маски трябва да се сменят на всеки 2 часа. Продължителното носене води до овлажняването им при говор и дишане, а това благоприятства развитието на вирусите. Миенето на ръцете с топла вода и сапун и последващата им дезинфекция с препарат на алкохолна основа върши много повече работа отколкото носене на маски. Изучаването на вируса все още продължава, но вече има яснота, че коронавирусите се унищожават чрез препарати на базата на 70 % етанол и 0,1 % разтвар на натриев хипохлорид – белина, и други производни, т.е. препарати на хлорна основа. Затова честата дезинфекция - поне 20 пъти на ден да си мием ръцете и поне 3 пъти да дезинфекцираме повърхности – под, дръжки на врати, телефони и всичко, което се пипа с ръцете, води до намаляване на риска да се заразим.

- Ако човек реши да се изследва за коронавирус какво трябва да направи?

- Вече има няколко определени лаборатории в страната, в които се изследва за коронавирус , но, за да се получи някакъв резултат, човек трябва да има оплаквания, характерни за заразата. Затова проби се набират от пациенти, които са с оплаквания и са на лечение в болнични заведения.

- Същевременно сме в грипна епидемия, каква е заболеваемостта в момента? Спада ли или се увеличава?

- Заболеваемостта в нашите две общини е динамична, но стойностите, които имахме по време на първата вълна, бяха много по-високи, отколкото сега. Има болни, и то предимно децата от 4 до 14 години, възрастните са значително по-малко. Обявяването на националната грипна епидемия и предприетите противоепидемични мерки явно имат своето значение за ограничаването на контактите и намаляване на заболяемостта.

- Каква е разликата в симптомите на коронавируса и обикновения грип?

- И двете заболявания са с въздушно-капков път на предаване и висок контагиозен индекс, т.е. имат възможността лесно да заразяват хората. При грипа клиничната картина започва с висока температура, сълзотечение, кихане, главоболие, болки в ставите и мускулите, засягане на горните дихателни пътища, а при усложнение - и долните, т.е. пневмонии. При коронавируса спецификата е тази, че вирусът атакува чрез рецепторите си най- фината част от белите дробове – алвеолите, и заболяването започва със суха кашлица , невъзможност да се диша – задух, появява се температурата и останалите симптоми. При коронавируса се установява, че децата не боледуват, много от младите хора са само вирусоносители и не се разболяват, но, и да се разболеят, заболяването протича като обикновена настинка. Най-рискови за коронавируса са възрастните хора, тези, които имат хронични заболявания – диабет, сърдечно-съдови, белодробни и др. заболявания.

- Какво бихте посъветвали хората, как да се предпазят от заразяване?

- Да се информират от източници, чиято информация е достоверна, и да не се подвеждат по фалшиви новини. Да спазват препоръките за често миене на ръцете и тяхната дезинфекция. Да дезинфекцират домовете си и често да ги проветряват. Да се избягват места, където има струпване на много хора, особено възрастните хора. Ако сме болни, макар и от грип или настинали, да си ограничим контактите до минимум с останалите хора и да си стоим вкъщи. При симптоми на заболяване да се обадят по телефон на личния си лекар, а и при посещение на лечебното заведение да носят предпазни средства. Всички работодатели на обекти, където има струпване на хора, да информират и осигурят с дезинфекционни препарати служителите си относно спазване на необходимите противоепидемични мерки. И най- важното - да не се посещават по какъвто и да е повод страни с разпространена коронавирусна инфакция.

Интервюто взе: Николай Колев