22
Нед, Май
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Ежегодно броят на новозаболелите расте с 2 %

Общо 1 117 души от общините Свиленград (787 пациенти) и Любимец (330 пациенти) са с онкологични заболявания. Пада възрастта на повалените от коварната болест, която засяга все повече 30 и 40-годишни мъже и жени. Това съобщиха за „Старият мост“ от Регионалния раков регистър по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Средно с 2 % годишно нараства броят на новозаболелите от рак, отчитат специалистите. За изтеклата година новите онкологични случаи са 122 в Свиленград и 44 в Любимец, сред които и деца. От тях мъжете са 77 в Свиленград и 25 в Любимец. Силният пол най-често развива карценом на бял дроб, простатата, дебелото черво и стомаха. Новозаболелите от рак жени от Свиленград са 38, а от Любимец - 24. Уязвимите места за коварната болест при тях са млечните жлези, шийката на матката, яйчниците, гениталиите и белия дроб. Според медици нямало данни имплантите в бюста на жените да оказват влияние върху развитието на рак. Същото се отнасяло и при използването на анаболи. Това обаче не означава, че трябва да се прекалява с тези препарати, предупреждават онколози.

Злокачествените заболявания на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво и на гърдата причиняват най-много смъртни случаи. Средно на година има и по един мъж с бучка в гърдата. През изтеклата година от рак са починали 76 души в Свиленград и 44-ма в Любимец. Обнадеждаващото е, че се увеличава средният период на преживяване на болестта.

Няма лекарства за пълно излекуване от рак, тъй като не могат да се открият причинителите. Редица са факторите, които влияят за появата и развитието на туморните заболявания.

По данни на Световната здравна организация около 30 % от смъртните случаи се дължат на петте водещи поведенчески и хранителни рискове – затлъстяване, липса на здравословно хранене с недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол. Има и наследствени, които се отнасят до специфични мутирали гени, наследени от родителите.

Очаква се през 2020 г. в България от рак да се разболеят нови 38 500 души. Обнадеждаващото е, че над 30 % от раковите заболявания могат да се предотвратят, ако се води здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу инфекциите, причиняващи рак. „Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощта на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията, без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани“, успокояват и от Здравното министерство.

Диляна ЦВЕТКОВА