07
Вт, Фев
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Грипната ваканция в Свиленград и Любимец няма да бъде удължена със заповедите на кметовете Анастас Карчев и Анастас Анастасов. От Общинските администрации съобщиха за „Старият мост“, че ще изчакат да мине срещата на РЗИ с лекари и представители на общините и на инспектората по образование.

Тогава ще станат ясни и актуалните данни за броя на пациентите преминали през лекарските кабинети и дали ваканцията на учениците ще бъде удължена. Ако заболеваемостта не е паднала достатъчно, е възможно училищата да останат затворени.

От днес с кметски заповеди с два дни са удължени грипните ваканции на учениците в Хасково, Димитровград, Харманли и Ивайловград. Така децата вместо да са на училище на 3 февруари ще влязат в класните стай на 6 февруари, тъй като 5 февруари е неприсъствен заради междусрочната ваканция.

Впрочем, грипната епидемия, която бе обявена за цялата Хасковска област на 24 януари, е в разгара си. Само на 28 януари са регистрирани 65 нови случая на болестта в Свиленград и 44 в Любимец. Най-много болни се наблюдават при 3 и 4-годишните, следвани от възрастовите групи 5 – 14 г. и 15 – 29 г., сподели пред „Старият мост“ тукашният представител на РЗИ д-р Велина Мавродиева. Преустановени са детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции, провеждането на профилактични имунизации до второ нареждане.

В момента отчетената заболеваемост за Свиленград е 237 на 10 хил., а за Любимец - 256 на 10 хил. За да бъде отменена грипната епидемия трябва да спадне под 180 на 10 хил., подчерта д-р Мавродиева.

В свиленградската болница продължава да расте броят на пациентите с пневмония и остри респираторни заболявания. Както писахме в предишния си брой, от миналата седмица Детското и Вътрешното отделения са препълнени. Сложени са и по пет допълнителни легла, като има възможност да се поставят и още. Разполагаме с необходимите медикаменти и правим всичко, за да осигурим пълноценното лечение на нуждаещите се пациенти, споделиха от МБАЛ. По данни на здравното заведение всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа.

Диляна ЦВЕТКОВА