26
Съб, Ное
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Респираторните заболявания скочиха двойно от началото на седмицата. Детското отделение в болницата - фул, сложиха допълнителни легла

Грипът мощно нахлува в Свиленград и Любимец. От началото на тази седмица се отчита двоен ръст на респираторните заболявания, сподели пред „Старият мост“ тукашният представител на РЗИ д-р Велина Мавродиева.

В седмицата от 13 до 19 януари на ден са се разболявали средно по около 25 – 30 души, а тази по 50 – 55 души ежедневно посещават личните си лекари. Засегнатите основно са в две възрастови групи - от 5 до 14 г. и от 15 до 29 г. Въпреки повишението все още не може да се говори за епидемия, подчерта д-р Мавродиева.

Данните от училищата сочат, че с всеки изминал ден расте броят на отсъстващите деца. В ОУ „Иван Вазов“ на 23 януари в класните стаи са липсвали 201 ученици от общо 638, което прави 31,5 %. Имало е класове, в които от 24 ученици са присъствали едва 10. В ПГССИ „Христо Ботев“ са отсъствали 89 ученици от общо 319, което прави 28 %. В СУ „Д-р Петър Берон“ на 23 януари отсъстващите са 186 от общо 830 ученици или 22,5 %. От школата споделиха, че имало деца, които идвали болни на училище, тъй като трябвало да им се оформят срочните оценки. По думи на учители отсъствието на децата започнало още от началото на тази седмица. Някои от тях смятат, че е добре да се даде грипна ваканция, за да може да се ограничат контактите. Други обаче са на мнение, че няма особен смисъл от ваканцията, тъй като през това време здравите ученици по цял ден били навън, а наваксването на учебния материал след това било трудно.

В петък (24 януари) в Хасково ще се проведе среща на РЗИ с лекари и представители на общините и на инспектората по образование. Тогава ще станат ясни и актуалните данни за броя на пациентите преминали през лекарските кабинети и процентът отсъстващи ученици от клас през последните дни. Също така ще се вземе решение да се обяви ли грипна ваканция. Запознати споделиха, че за да се разпуснат учениците в дадена община, трябвало да има общо поне 30 % отсъстващи от училищата.

Бум на болни от пневмония и остри респираторни заболявания регистрират и в свиленградската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). Детското отделение е препълнено, показа проверка на „Старият мост“. 30 малчугани лежат в здравното заведение при 25 места в отделението. Наложило се по стаите да се слагат допълнителни легла, като има вероятност да се поставят и още. Във Вътрешно отделение картината не е по-различна. Там също капацитетът е запълнен и най-вероятно ще се наложи монтирането на още кревати.

Разполагаме с необходимите медикаменти и правим всичко, за да осигурим необходимото лечение на нуждаещите се пациенти, споделиха от МБАЛ. По данни на здравното заведение всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа. Заболяването се развива много бързо, тръгва с температура и кашлица и после прераства в бронхеолити, бронхити и пневмонии, споделиха от Детското отделение. Характерното било, че протичали тежко и изисквали продължително лечение. Често дори и антибиотиците не помагали при най-малките пациенти.

Според д-р Велина Мавродиева грипът в Свиленград идва по-късно, отколкото другаде в страната. Тя очаква, основавайки се на богатия си опит, пикът на заболяванията да настъпи в началото на февруари. По думите ѝ най-голямата грешка е хората да подценяват състоянието си. При вече силно проявени симптоми мнозина решавали, че могат да ходят на работа и по този начин заразявали и останалите. В детските заведения пък много често родителите оставяли децата си, въпреки че имали признаци, че са болни. Д-р Мавродиева съветва още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение, тъй като и тази година грипът е много коварен. Често давал усложнения, преминавайки в пневмония.

Снимка: Архив, "Старият мост"

Диляна ЦВЕТКОВА