23
Пон, Май
28 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Освен за лечение в ортопедията и травматологията, процедурата е най-доброто средство за борба с целулита. Рехабилитаторът на ФК „Манчестър сити“ обучава наши специалисти

Нов апарат за шокуейв (ударно-вълнова) терапия заработи в отделението по физиотерапия в Свиленград. Уредът е закупен със собствени средства на МБАЛ. Той е на американската фирма „Чатануга“. Подобен апарат имат само 4 – 5 болници в България, и то не в пълния му вид, заяви пред „Старият мост“ управителят на МБАЛ-Свиленград д-р Димитър Ермов.

Апаратът притежава революционен дизайн и възможности. Широкият спектър на терапевтичните параметри, големият избор на апликатори позволяват на уреда да използва максимално лечебния ефект на ударните вълни. Вградените библиотеки с клинични протоколи, анатомични атласи, описания за поставяне на апликаторите с вградени снимки дават възможност дори на по-малко опитните рехабилитатори да са сигурни в лечебните процедури, които прилагат.

Предложението за закупуване на апарата е на завеждащия ОАИЛ в МБАЛ-Свиленград д-р Емил Евтимов. Той и рехабилитаторите във физиотерапията ни са преминали курс на обучение с уреда в Драгалевци, водени от главния рехабилитатор на ФК „Манчестър сити“. Лечението с апарата е напълно безплатно за пациенти с направление. Услугите могат да се ползват и срещу заплащане, като струват 30 лева за една процедура. Самата процедура е кратка, като трае около 4 минути. Правят се от 3 до 5 курса веднъж седмично или в интервал от пет дни. Още след третата процедура пациентите чувстват облекчение.

Ударно-вълновата терапия е нов метод за лечение в ортопедията и рехабилитационната медицина. Ефектът на „ударните вълни“ е документиран за първи път през Втората световна война, когато е открито, че дробовете на изплували тела на подводничари от потопени подводници са значително увредени, без да има следи от външни травми. Впоследствие е открито, че тези травми са причинени от ударните вълни на дълбочинни бомби. Това поражда голям интерес в изследването на биологичния ефект на ударните вълни върху човешките тъкани. За първи път този ефект се използва при разбиването на бъбречни камъни, като в наши дни до 98 % от бъбречните камъни са третирани по този начин.

Принципът на работа на апаратите за шокуейв е в общи линии контролирана експлозия, която създава звукова ударна вълна, подобно на самолет, преминаващ звуковата бариера. Основният терапевтичен ефект е механично въздействие. Действието при лечение с ударни вълни се обяснява с предизвикването на микротравми на третираното място, което образува локални псевдовъзпаления. Тези процеси провокират тялото да изпраща лечебните си клетки към третираното място и също така да увеличи кръвоносната циркулация там. Този вид терапия се използва при: шипове в петата, възпаление около капачката, тенис лакът, голф лакът, диабетна полиневропатия, възпаление на ахилеса и всички други сухожилия, ставни болки. В момента се провеждат научни изследвания за лечение на много други заболявания. Същевременно всички изследвания са доказали, че методът не предизвиква странични ефекти.

Освен за лечение, шокуейв терапията е най-добрата възможност да се атакува целулитът. Вибрационният масаж прониква в голяма дълбочина за разлика от антицелулитната терапия. За да има ефект, трябва да се направят поне 5 процедури, които в местното отделение по физиотерапия са на преференциална пакетна цена – 400 лева. Предимствата са много, като едно от най-основните е, че лечението се прави под лекарско наблюдение и от обучени медицински лица.

Диляна ЦВЕТКОВА