10
Сря, Авг
31 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Надявам се нещата в здравеопазването да се оправят, в противен случай след време няма да има кой да работи

Със своите 23 години Анастасия Станкова е най-младата акушерка в АГО – Свиленград. В отделението работи от края на октомври м. г. Висшето си образование завършва в Тракийския университет в Стара Загора. Веднага след дипломирането си започва работа в тукашната болница. Ето какво каза Анастасия специално за читателите на в. „Старият мост“ в деня на професионалния си празник 21 януари – Ден на родилната помощ (Бабинден):

- Анастасия, медицинският персонал в нашите болници застарява. Защо според теб има отлив на млади хора от тази професия?

- Според мен, както в България, така и в останалите европейски държави, човешките ресурси са изправени пред същите предизвикателства – застаряващо население и съответно застаряваща работна сила в здравния сектор. Доста млади хора се плашат от професиите на медицинска сестра и акушерка по необясними за мен причини. Може би има по-малък интерес, защото в тази професия човек трябва непрекъснато да се усъвършенства, което според мен, плаши младите. Оттам и персоналът в болниците застарява. Надявам се нещата в здравеопазването да се оправят, в противен случай след време няма да има кой да работи. А не мога да си представя здравните заведения без медицински сестри или акушерки. Разбира се, има начини, чрез които да се стимулира интересът към тази професия - подобряване на работната среда, получаване на адекватно възнаграждение, създаване на възможност за реално професионално развитие и утвърждаване на статута на акушерката като равностоен партньор в медицинския екип.

- А ти защо се насочи към акушерството?

- Към акушерството се насочих, за да мога да помогна на всяка родилка да посрещне своето бебе не със страх, а с усмивка, да запази добри спомени от най-съкровения за всяка жена момент. Това е трудно и в същия момент интересно предизвикателство за мен.

- Какво те накара да предпочетеш свиленградската болница за старт на кариерата си?

- Реших да започна работа в МБАЛ - Свиленград поради добрите условия, добрата база, сплотения колектив и наличието на добри специалисти.

- Вече няколко месеца практикуваш професията си. С какви очаквания започна работа и оправдават ли се те?

- Харесвам професията си и затова нямах търпение да започна работа. Бях силно мотивирана и нахъсана да се докажа. Очакванията ми бяха да попадна в един сплотен и опитен екип от специалисти, от които мога да науча много неща за акушерството, които не са ми били преподадени в университета. Както вече казах, в тази професия трябва непрекъснато да се надграждаш, а вече разбрах, че истинските знания идват с опита. Щастлива съм, че очакванията ми до момента се оправдават и нито за миг не съжалих, че се насочих към тази професия. Дано още млади хора последват примера ми.

- Как се почувства, когато изроди първото бебе?

- Paждaнeтo нa бeбe e вълнyвaщo cъбитиe. Eмoциитe нe мoгaт дa ce oпишaт c дyми – тe ca yceщaнe! Haгpaдaтa e дeтcĸият плaч, щacтливитe poдитeли… Нашата професия се упражнява от хора, които са с много добри сърца, защото там където се ражда живот, трябва да се отдадеш на 100 %, за да се почувства майката спокойна и искрено да споделиш с нея радостта от това да дадеш живот.

- Какви са предизвикателствата пред младите акушерки?

- Предизвикателствата са огромни предвид хуманността в нашата професия и отговорността за два човешки живота. В този случай предизвикателството е еднакво и за акушерките с голям опит, и за тези, които тепърва поемат по този път.

- През последните години все повече жени предпочитат да раждат секцио. Ти за или против си и защо?

- Разбира се, придържам се към естественото раждане, защото природата го е отредила за човека. Има обаче ситуации, в които нямаш право на избор и трябва да се пристъпи към цезарово сечение.

- От доста време медицинските сестри в България протестират. Основателни ли са, според теб, протестите?

- Протестите на медицинските сестри са основателни. Всеки има право да изкаже своята гледна точка, предвид условията на работа на медицинските работници, изложени в различни критични ситуации.

- Много медици предпочитат да работят в чужбина. Ти как виждаш своето бъдеще?

- Камъкът си тежи на мястото. Засега не мисля да емигрирам в чужбина, а да остана в България.

- На 21 януари е Бабинден. Какво знаеш за този празник и защо е влязъл, според теб, в народния календар?

- Празнува се от всички акушерки и акушер – гинеколози. По традиция се прави т. нар. „Измиване на ръце“, като традицията продължава и до днес. Бабинден е един от най-големите народни празници, посветен на „бабите“ - жените, които помагат при раждането. На 21.01.51 г. е обявен за Ден на родилната помощ.

- Какво ще пожелаеш на колегите си за празника?

- Да бъдат все така всеотдайни в работата си. Дa дapявaмe ycмивĸи нa мнoгo poдитeли, дa пoмaгaмe дa ce paждaт здpaви и ĸpacиви дeцa, зaщoтo тe ca нaшeтo бъдeщe, нaшaтa пoдĸpeпa и пo-дoбpo пoдoбиe! Зaщoтo нямa пo-щacтлив мoмeнт зa вcяĸo ceмeйcтвo oт paждaнeтo нa дeтe. Πoздpaвявaм c нacтoящия пpaзниĸ нa poдилнaтa пoмoщ цeлия eĸип пpи АГО-Свиленград – лeĸapи, aĸyшepĸи и caнтитapĸи, и им жeлaя здpaвe, пpизнaтeлнocт ĸъм тpyдa и вяpa в нoвия живoт!

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА