29
Сря, Юни
12 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Рeгионалната здравна инспекция в Хасково отмени грипната епидемия от 6 февруари. Причината е спад на заболеваемостта под прага 180 на 10 000 души.

Както „Старият мост“ писа, грипна епидемия за цялата Хасковска област бе обявена от 27 януари и след удължаването ѝ продължи до 5 февруари. Предприеха се по-строги мерки за ограничаване на заразата. Преустановиха се детските и женските консултации, профилактичните имунизации и реимунизации и профилактичните прегледи. Също така за този период бяха забранени плановите операции и свижданията в болниците. Учениците бяха пуснати във ваканция от 27 до 31 януари, която бе удължена в някои общини. Със заповеди на кметовете на Любимец, Харманли, Хасково, Ивайловград и Димитровград класните стаои останаха празни до 5 февруари.

Всички тези мерки отпадат от 6 февруари. Децата от цялата Хасковска област тръгват на училище. В момента заболеваемостта е под прага за епидемия, като се очаква до края на седмицата грипът да затихне още повече, сподели пред „Старият мост“ тукашният представител на РЗИ д-р Велина Мавродиева.

Въпреки че епидемията се отменя Детското и Вътрешното отделения в свиленградската болница продължават да бъдат препълнени с пациенти с пневмония и остри респираторни заболявания. По данни на здравното заведение всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа.

СМ