17
Пон, Юни
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

От РЗИ искат от личните лекари имената на всички малчугани в риск от 13 месеца до 18 г. Бебе със съмнение за морбили в Хасково

Здравните власти спешно издирват всички деца, които не са ваксинирани срещу морбили. На територията на общините Свиленград и Любимец те са общо 52, съобщиха за „Старият мост“ от РЗИ-Хасково.

Първата имунизация срещу морбили, паротит и рубеола се слага на 13-месечна възраст. През 2018 г. на задължителна такава на територията на двете общини са подлежали общо 228 бебета, на 205 от които е сложена ампулата. Следващата ваксина се поставя на 12-годишна възраст. Общо 330 деца на територията на двете общини през 2018 г. са подлежали на имунизация, като такава е направена на 301 от тях.

След епидемията, която се разрази в съседна Македония и зачестилите случаи на болестта в България от РЗИ-Хасково излязоха с предписание до личните лекари за специални мерки срещу разпространението на заразата. От Здравната инспекция разпоредиха джипитата да подготвят списъци с неимунизираните срещу морбили от 13 месеца до 18 години по набори. Целта е за всички да се осигурят ваксини. Не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията, подчертаха от РЗИ-Хасково. Вниманието на лекарите трябва да е насочено към ранно откриване на признаците на морбили и организиране на необходимите действия за изолация, диагностика, превенция и лечение, се казва още в съобщението на РЗИ.

При заразени заболяването протича с висока температура, катарални прояви - хрема, кашлица и макулозен обрив. Всеки случай със симптоматика на морбили личните лекари трябва да насочват пациентите за консултация с инфекционист и провеждане на лабораторна диагностика и лечение.

Първи случай на морбили е засечен в област Хасково, съобащават от Министерството на здравеопазването. Става въпрос за 4-месечно бебе, на което предстои да се направят изследвания за доказване на диагнозата. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили.

Диляна ЦВЕТКОВА