24
Сря, Юли
37 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Всяка година ръстът на онкоболните се увеличава с 2 %

Общо 1 117 души от общините Свиленград (787 пациенти) и Любимец (330 пациенти) са с онкологични заболявания. Пада възрастта на повалените от коварната болест, която засяга все повече 30 и 40-годишни мъже и жени. Това съобщи за „Старият мост“ д-р Петя Костадинова от Регионалния раков регистър. Черната статистика бе оповестена по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари. Мотото тази година е „Аз съм и аз ще бъда!“.

Средно с 2 % годишно нараства броят на новозаболелите от рак, отчитат специалистите. При новите случаи 54 от Свиленград и 17 от Любимец са мъже. Силният пол най-често развива карценом на бял дроб, простатата, дебелото черво и стомаха. През 2017 г. рак са развили 38 жени от Свиленград и 24 от Любимец. Уязвимите места за коварната болест при тях са млечните жлези, шийката на матката, яйчниците, гениталиите и белия дроб. Според д-р Костадинова нямало данни имплантите в бюста на жените да оказват влияние върху развитието на рак. Същото се отнасяло и при използването на анаболи. Това обаче не означава, че трябва да се прекалява с тези препарати, подчерта онкологът.

Злокачествените заболявания на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво и на гърдата причиняват най-много смъртни случаи. Средно на година има и по един мъж с бучка в гърдата. През 2017 г. от рак са починали 76 души в Свиленград и 44-ма в Любимец. Обнадеждаващото е, че се увеличава средният период на преживяване на болестта. Няма лекарства за пълно излекуване от рак, тъй като не могат да се открият причинителите, сподели д-р Петя Костадинова. Редица са факторите, които влияят за появата и развитието на туморните заболявания.

По данни на Световната здравна организация около 30 % от смъртните случаи се дължат на петте водещи поведенчески и хранителни рискове – затлъстяване, липса на здравословно хранене с недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол. Има и наследствени, които се отнасят до специфични мутирали гени, наследени от родителите.

Очаква се през 2019 г. в България от рак да се разболеят нови 38 500 души. Обнадеждаващото е, че над 30 % от раковите заболявания могат да се предотвратят, ако се води здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу инфекциите, причиняващи рак, категорична е д-р Костадинова. „Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощта на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията, без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани“, успокояват и от Здравното министерство.

Диляна ЦВЕТКОВА