23
Пон, Май
29 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

 От миналата седмица се е засилила грипната заболеваемост и заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Свиленградско, но все още данните не сочат епидемия. Това заяви тукашният представител на РЗИ д-р Велина Мавродиева.

Данните се проследяват от 1 октомври, като и през тази седмица те продължават да са в рамките на обичайните за сезона, уточни тя. Раздвижване нагоре се забелязва за периода 7-15 януари. Отчетената заболеваемост за Свиленград е 158,49 на 10 хил., а за Любимец - 168 на 10 хил. Данните от училищата сочат, че болни има, но процентите все още са в нормата. От миналата седмица е раздвижването на пациенти и пред кабинетите на личните лекари. Наблюдава се типичната грипна картина – висока температура, силна отпадналост, болка в мускулите, в последствие - хрема и болка в гърлото.

Медиците препоръчват да не се пристъпва към самолечение, особено с антибиотик, а да се потърси консултация с лекар, тъй като грипът може да доведе до усложнения - най-често пневмонии. От началото на новата година заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се покачва в цялата страна.

През тази седмица грипна епидемия беше обявена в 4 области в страната - Стара Загора, където беше отчетена заболеваемост от 264,84 души на 10 000, Шумен, Баргас и Силистра. В още 4 обстановката е предепидемична. Атакува щам, много близък до така наречения свински грип, известен още като „Калифорния”.

Пикът на грипа в страната се очаква в края на януари, заяви главният епидемиолог д-р Кунчев. В Свиленград специалистите очакват това да стане в края на януари – началото на февруари. По думите на епидемиолога д-р Кунчев най-голямата грешка е хората да подценяват състоянието си. При вече силно проявени симптоми те решават, че могат да ходят на работа и по този начин заразяват останалите. В детските заведения пък много често родителите оставят децата си, въпреки че има признаци, че са болни.

Катя Иванова