18
Сря, Май
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

За първи път Трудово-експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ ще заседава на място в Свиленград. Това е първата в страната комиси, създадена по силата на новия правилник. На 11 октомври управителят на тукашната поликлиника и на МБАЛ д-р Димитър Ермов е подписал договор за целта с Министерството на здравеопазването.

Комисията ще е постоянно действаща и ще заседава всеки вторник и четвъртък от 14 до 18 ч. Неин председател е д-р Радост Скерлева от Вътрешно отделение. Членове са д-р Маргарита Пеева, специалист „Вътрешни болести“ и д-р Николина Николова от отделението по хемодиализа. Ще има и две технически лица. Ще бъдат привличани и специалисти по различни заболявания – очни, уши-нос-гърло, психиатри, хирурзи, пулмолози и др.

Вече е завършен ремонтът и пълното обновяване на 3 помещения вляво на първия етаж на цяло крило в поликлиниката. Едната зала ще бъде за заседания, другата – техническа, подготвена е и стая, в която ще се съхранява архивът. Досега хората с увреждания бяха принудени да пътуват до Хасково или Димитровград. Сега вече пациентите с трайни увреждания от нашия регион няма да се разкарват до тези градове и излишно да харчат средства. Освен това, излизането на решенията от ТЕЛК в Хасково и Димитровград се чакаше по 2 – 3 години, а в някои – и 4. Сега тук ще става много по-бързо – за 2 – 3 месеца.

ТЕЛК – Свиленград ще обслужва пациенти не само от тукашната община, но и от Любимец, Тополовград, Ивайловград, дори Димитровград и Хасково. Първото заседание на комисията е насрочено за 23 октомври. Вече тук от РЗИ – Хасково са пристигнали над 20 досиета на хора, които кандидатстват за трудоустрояване.

СМ