30
Чет, Юни
16 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Контрастно усилена ехография и безкръвни операции ще се извършват тук Две авангардни технологии – контраст-усилена технология и лапароскопски апарат, въвеждат в МБАЛ-Свиленград, сподели пред „Старият мост“ д-р Димитър Ермов, управител на здравното заведение. В Свиленград образна диагностика по новия метод на черен дроб за пръв път бе направена на 13 юни.

Контрастната ехография се развива по света през последните 10-ина години, а в България – отпреди няколко години. Изследването се извършва само в няколко университетски болници в София и Пловдив, а сега е внедрено и при нас, каза пред екипа ни д-р Иван Проданов. В момента единствено той тук борави с модерната технология, като за целта е преминал курс и е специализирал, освен образна диагностика, гастроентерология. Обучение ще премине и колегата му д-р Румен Христов.

Според д-р Проданов редица са предимствата на контраст-усилената ехография, като най-голямото е това, че е безвредна и може да измести скенера, при който има облъчване. Освен това не зависи от заболявания като захарен диабет или на щитовидната жлеза заради йодът, който се съдържа в контрастите при скенера. Друго от предимствата е че резултатите се виждат в реално време – няма я тази пауза за обработка на данните, както при скенера. Изключително висок е и процентът - над 90 %, на разграничаване на злокачествени от доброкачествени образования на черен дроб, млечна жлеза, щитовидна жлеза.

Факторът, който обуслови навлизането на контрастната ехография в практиката, е усъвършенстването на контрастното вещество, което е с минимални противопоказния, обясни още д-р Проданов. По думите му извършването на контрастната ехография и в Свиленград става възможно благодарение на супер модерния последен модел апарат „General Electric P9“, закупен от нашата болница миналата година. Специалистът не отрече и предимствата на скенера, при който с едно сканиране се вижда например цялата коремна област, вкл. и артерии, пикочен мехур и т. н., но пък облъчването е голямо. „Тенденцията през последните години е да се дава предимство на изследванията, при които с по-малко вредни последствия за пациента да се доказват повече неща. Такава е контрастната ехография. В съвременната медицина се налага ползите да превишават многократно евентуалната вреда“, заяви д-р Проданов.

Другото нововъдение в свиленградската болница е лапароскопска техника от последно поколение. Уредът е на японската марка „Олимпус“ и е първият такъв, внесен в България от този производител. Всички специалисти, които работят в тукашното хирургично отделение, ще преминат обучение. Очаква се през септември да бъде направена и първата безкръвна операция в МБАЛ-Свиленград. В началото интервенциите, извършени от местните лекари, ще са за премахване на жлъчен мехур, херния и апендицит. Ако се налага по-сложна операция, например на черва или черен дроб, ще бъдат викани хирурзи от по-големите болници в страната.

В цял свят лапароскопските операции се превърнаха в стандартни процедури и всяка една уважаваща себе си болница трябва да разполага с такава апаратура, заяви началникът на хирургичното отделение в Свиленград д-р Наско Вангелов. Той не пропусна да спомене, че голяма заслуга за закупуване на модерната техника имал управителят на болницата д-р Димитър Ермов. Използването на апарата ще подобри чувствително качеството на операциите, които се извършват в болницата, при това с минимален риск от усложнения, коментира още д-р Вангелов. Той подчерта, че на пациентите от района вече няма да им се налага да пътуват до големите градове и болници, а ще имат достъп до модерно здравно обслужване близо до домовете и семействата си.

Предимствата на този вид манипулации са големи и са в три основни посоки, като не случайно този метод се нарича най-щадящата оперативна интервенция, посочи пък д-р Георги Карамфилов. „Първото предимство е липсата на тежки коремни разрези, на масивна кръвозагуба и на травматичност на тъканите. Второ - методът позволява фина селекция при оперирането на органите, при която се запазва голям процент от здравата тъкан. Трето, бързото следоперативно възстановяване на пациента - до две денонощия той може да напусне стационара и да се прибере вкъщи, а за една седмица си възвръща напълно трудоспособността“, обясни д-р Карамфилов.

Впрочем, безкръвната операция и контрастната ехография няма да са напълно безплатни. Самите манипулации се покриват от Здравната каса, но пациентите ще трябва да си заплащат консумативите, които ще са на поносими цени. За консумативите за лапароскопската операция трябва да се платят около 800 лв., а за контрастното вещество за образна диагностика – точно 131 лв., каза д-р Ермов.

Диляна ЦВЕТКОВА