24
Сря, Юли
37 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Общинска комисия, в която влизат представители на различни институции – ОбА, ГИВКК, Ловно-рибарското дружество, Горското стопанство, Гранична полиция, РИОСВ, Ветеринарна лечебница, Противопожарната служба и др. свикват в Свиленград заради открито огнище по нодуларен дерматит в близкия турски град Одрин.

Вероятно тя ще се ръководи, според спецификата на проблема, от д-р Мариян Кръстев, отговарящ за Ветеринарната лечебница в общината и региона. Очаква се да бъдат взети всички предпазни мерки, за да не тръгне болестта по животните и тук.

Всъщност в Свиленградско превантивната работа се извършва регулярно, след като преди 3 години се разрази голяма епидемия. Тогава в региона имаше 21 огнища на нодуларен дерматит, заради които бяха  евтаназирани стотици животни.

Още от март започва ваксинирането на всички телета на възраст над 4 месеца и кампанията вече приключи, съобщи д-р Кръстев. Текущите ваксини остават, допълни той. Възприети са строги мерки за предотвратяване на заразата и бдителността е повишена. Забранява се пазарът на домашни животни /в Свиленград има един такъв, нерегламентиран, който се намира до Младежкия парк/. Всъщност в цялата Хасковска област няма нито един разрешен пазар за животни.

Строго се контролира нерегламентираното транспортиране на животни. Възможно е при необходимост да бъде разрешен целогодишен отстрел на диви прасета. Мерките, които се предприемат, е да не се допусне заразяването на домашни животни, най-вече прасета. Ако това се случи, лечение няма, животните трябва да бъдат унищожени, а това ще доведе до сериозни икономически загуби, предупредиха от Хасковската агенция за безопасност на храните.

Няма опасност за проникване на животни от близкия Одрин поради наличието на ограда по границата, каза д-р Мариян Кръстев. Той припомни, че тук е изграден граничен пояс от общините Свиленград, Ивайловград и Тополовград.

СМ