25
Нед, Фев
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Детско и Вътрешно отделение претъпкани с пациенти

 

Бум на болни от пневмония регистрират в свиленградската Многопрофилна болница за активно лечение. Капацитетите на Детско и Вътрешно отделение са изцяло запълнени. За да се поеме потокът от пациенти, се слагат и допълнителни легла.

През февруари т. г. в стационара са лекувани 249 души с белодробни заболявания. Броят им бележи над 100 % ръст в сравнение с ноември миналата година, когато в здравното заведение са постъпили 119 деца и възрастни с такива диагнози. През декември м. г. във Вътрешно и Детско отделение здравна помощ са получили 169 пациенти с пневмонии, а в първия месец на 2015 г. - 201. Усложнената обстановка се запазва и през първата седмица на март. Разполагаме с необходимите медикаменти и правим всичко, за да осигурим необходимото лечение на нуждаещите се пациенти, заяви управителят на МБАЛ-Свиленград д-р Димитър Ермов. По думите му всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа, каза д-р Ермов.

Заболяването се развива много бързо, тръгва с температура и кашлица и после прераства в бронхити и пневмонии, коментираха джипита. Често дори и антибиотиците не повлиявали лечението при най-малките пациенти. Медиците съветват още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение.
Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове, като обикновено е следствие от инфекции на горните дихателни пътища - простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит и др.

Елена МИХАЛЕВА