06
Вт, Дек
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

douuuuuuuuАнестезиологът Иван Тодоров, който е джипи в Момково и Георги Добрево, специализира „Обща медицина“

 

76-годишният Иван Тодоров, който е общопрактикуващ лекар в Момково и Георги Добрево, отново седна на студетската скамейка. От началото на тази година местното джипи започна да специализира „Обща медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора. Така през следващите три години, колкото е продължителността на специализацията, лекарят ще пътува до Стара Загора всеки ден, за да присъства на учебните занятия. Пациентите му пък знаят, че трябва да го търсят след обяд, когато вече се е върнал от лекциите.

Според инструкциите на Министерството на здравеопазването, за да имам договор със Здравната каса и да практикувам, трябва да имам специалност „Обща медицина“, обясни д-р Тодоров. Има огромна разлика в обучението сега и преди 50 години когато бях студент, има нови средства – мултимедии, компютри, които облекчават процеса, добави медикът. Навремето ние имахме един атлас по анатомия и по него учехме, а сега като отвориш интернет излизат много илюстрации, каза лекарят. По време на учебния процес той ще има практика в болницата в Хасково и при своя колега д-р Генов от Свиленград.

Иначе д-р Иван Тодоров, който е наполовина свиленрадчанин и наполовина харманлиец, има специалност „Анестезиология“ и 35-годишен стаж по нея. Най-дълго – 20 години, е работил в болницата в Харманли. Като анестезиолог често е идвал и в Свиленград за операции на пациенти. През 2000 г. се пенсионирал, но само след няколко месеца разбрал, че не може да стои без работа. Тогава научил, че в Момково има свободно място за лекар и със съпругата му Елена се преместили тук. Преди това даже не знаех къде се намира това село, сподели лекарят. Вече 15 години обаче двамата с жена му живеят в здравната служба в Момково. Д-р Тодоров е личен лекар на около 600 пациенти от Момково и Георги Добрево. Това са предимно възрастни хора, проблемите им са свързани с високо кръвно налягане, диабет, настинки, битови наранявания, каза джипито. По-забележителните му случаи тук са откритите от него миоми на две жени, които лекарят изпратил на операции в Пловдив и сега се чувстват добре. Неудобството е, че сме отдалечени от медицинския център и дори и да напиша рецепта или когато е нужно изследване пациентите пак трябва да пътуват, защото тук няма нито аптека, нито лаборатория, обясни д-р Тодоров.

Хората са много доволни от услугите на личния си лекар, внимателен е и се отзовава, когато го повикат, каза кметът на Момково Трифон Трифонов. Че то вече кое село може да се похвали, че си има доктор, по другите села на хората дори кръвното няма кой да им премери, сподели възрастна момковлийка.

Елена МИХАЛЕВА