24
Съб, Сеп
25 Нови статии

t

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

spin77 свиленградчани се изследваха безплатно за ХИВ/ СПИН по време на кампанията на РЗИ-Хасково на 26 и 27 ноември. Пристигналият за двата дни мобилен кабинет от Хасково бе позициониран в ромските квартали на града, СОУ „Д-р Петър Берон“, кв. „Простор“ и паркингът зад поликлиниката. Желаещите да научат своя статус, можеха да направят това 15 мин. след взетата им кръвна проба.

Останах приятно изненадана от добрата информираност на учениците, свързана с болестта, сподели провеждащият кампанията тук д-р Снежана Иванова. По думите й точно това била и целта на инициативата, която се прави в рамките на Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ. Колкото по-рано се констатира болестта, толкова по-благоприятно е нейното лечение, подчерта д-р Иванова. Тя изтъкна още, че ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, е довело до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи. От началото на годината до момента 6 са новите серопозитивни в хасковска област, съобщи д-р Снежана Иванова.

Световният ден за борба срещу СПИН – 1 декември, бе съпътстван с редица други инициативи, организирани от училищата в Свиленград. Ученици от ПГССИ „Христо Ботев“ раздаваха флаери и кондоми по централните улици на града под наслов „Презервативът струва стотинки, а животът е безценен!“ От сутринта в СОУ „Д-р Петър Берон“ на всеки влизащ в школото се слагаше червена лентичка, глобален символ на солидарност към серопозитивните. В 14 ч. пък в кино „Тракия“ ще бъде прожектиран филм по темата.

СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчният имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. То се предизвиква от вирус, наречен ХИВ. Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. Много са носителите на вируса, които години наред не заболяват (възможно е и никога да не заболеят). Но през това време, неподозирайки нищо, те разпространяват вируса, като го предават на други. СПИН сам по себе си не убива. Но когато защитните сили на организма са поразени, дори най-безобидният грип може да е смъртоносен.

Диляна ЦВЕТКОВА