01
Съб, Окт
28 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт


ermovОтделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) към свиленградската болница чака одобрение от здравното министерство за получаване на трето, университетско ниво.

Подали сме документи и до 3 месеца това трябва да стане, каза управителят на МБАЛ д-р Димитър Ермов. Отговаряме на всички необходими изисквания – в отделението работят 9 лекари, 7 от които с придобита специалност, а апаратурата е последна дума на техниката, подчерта той. Поради тази причина д-р Ермов е на 100 % убеден, че отделението ще получи по-високата категоризация. Ако това стане, МБАЛ-Свиленград ще е може би единствената общинска болница в България, която ще предлага таково високо ниво на обслужване в ОАИЛ. В областта пък само стационарът в Хасково притежава тази категория.

„Придобивайки университеско ниво, Здравната каса ще трябва да заплаща освен клиничните пътеки, както досега, и извършените процедури -  сондиране, интубация, изкуствена вентилация и др., които никак не са леки и евтини. В момента разходите по тях са за сметка на болницата“, уточни д-р Димитър Ермов.

Диляна ЦВЕТКОВА