22
Пет, Окт
18 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Проблемът с кадрите е голям, пациенти разкарват линейката за щяло и нещяло

Д-р Огняна Кумбова ще започне работа при нас от 1 декември, съобщи шефът на местната Спешна помощ д-р Петър Петров. По думите му новото попълнение било глътка свеж въздух в структурата на свиленградското звено. Д-р Кумбова е завършила медицина в „Тракийски университет“ – Стара Загора. От известно време живее в Атина, Гърция. По стечение на обстоятелствата е решила да се върна в родното си място – Свиленград.

Междувпрочем близо 80 на сто от служителите в местната Бърза помощ са в предпенсионна възраст. В Спешното работят четирима лекари, като двама от тях вече са пенсионери, но поради липса на кадри се налага да дават дежурства. Най-младият пък е на 43 г. В половината екипи няма лекар на смяна. Тогава пациентите се обслужват от фелдшер и медицинска сестра. Скоро може да се изправим пред сериозен проблем, коментира д-р Петров. Той подчерта, че кадровата криза се задълбочавала ежегодно. „Няма нови и млади специалисти, лекарите бягат в чужбина или по големите градове. Нямам представа, когато тези хора се пенсионират кой ще дойде да работи тук“, сподели още той.

Всъщност проблемът с кадрите в местното спешно е от около 2 години. Според специалисти, липсата на желаещи да работят тук се дължала на ниското заплащане и голямото натоварване и стрес. С прехвърлянето на всички спешни повиквания към телефон 112 хаосът станал още по-голям. „Преди сигналите се приемаха от диспечери на Бърза помощ със специална подготовка, които отсяваха кое състояние е по-спешно и задаваха доуточняващи въпроси. Сега сигналите се получават от диспечерите на телефон 112 и пренасочват директно – към полиция, Бърза помощ, пожарна и т.н. Диспечерите там нямат медицинските познания на тези от Бърза помощ, поради което работещите от спешните центрове се оплакват, че адресите, които им се подават, постоянно се увеличават. Линейките с и без друго малкото екипи тръгват със съмнение за инфаркт, който на място се оказва температурно състояние. От обаждането до приемането на сигнала минават поне 10 минути. За това време от центъра в Кърджали предават съобщението до Хасково, а от там се прехвърля в Свиленград“, коментират запознати.

Всеки ни посреща, така да се каже, на нож, сподели пък д-р Петров. Ние работим само с един екип на смяна, който отговаря на спешните повиквания в общината, транспортира пациентите до болниците, включително и в други градове, обслужва бежанския център в Пъстрогор, отзовава се на повиквания за висока температура и коремни болки, които минават за неотложна помощ и не би следвало да се обслужват от нас, допълни той.

Примери за това как единствената линейка в Свиленград се разкарва за щяло и нещяло, колкото щеш. Жена с инсулт се наложило да чака, заради 17-годишен, който имал болки в корема от пикантна храна. Малко преди това пък линейката била разкарана заради 39° температура на 2-годишно дете. Случаите не могат да се оставят по-средата и екипът на реанимобила се занимава с тях докрай. Половин час след повикването за инсулта линейката пристигнала и веднага тръгнала за болницата в Хасково, където по-късно жената починала. Златният час (в който пациентът има най-голям шанс), е хванат, но това не грее близките. Неосигурените не спират да използват линейките като лични лекари, заобикаляйки цялата доболнична помощ, подчертаха специалисти. В Спешното те не дължат осигуровки, даже и потребителската такса, която осигурените плащат на джипитата си.

Диляна ЦВЕТКОВА