02
Пон, Авг
15 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Двойно се е увеличил броят на членовете на „Дружеството на инвалида“ - Свиленград, съобщи председателят му Наталия Янева. През 2012 г. записаните са били 54 души, а тази вече са 97. Най-младият сред тях е на 17 г. По думите на Янева имало много хора с увреждания, които все още не знаели за съществуването на дружеството. В момента тече кампания за набиране на още членове. Всеки, който желае да се присъедини към сдружението, може да го направи на място в офиса на инвалидите.

Той се намира в сградата, където се помещаваше бившия социален патронаж. От дружеството споделиха, че преди няколко дни са подали молба в ОбА-Свиленград да им бъде предоставено друго помещение – по-уютно, оборудвано с компютър и климатик, където да се провеждат събранията. Все още обаче не са получили отговор.

Добрата новина за членовете е, че ще кандидатстваме по европейска програма „Адаптиране на работното място“, заяви Наталия Янева. Мисия невъзможна е да се намери работа за човек с увреждания, подчертаха запознати. Проблемът виси от години, но в последните няколко, от началото на кризата, все повече се задълбочава. Единственият шанс за осигуряване на работни места е по европейски програми. Друг от наболелите проблеми е достъпът на инвалиди в повечето от обществените сгради в Свиленград. Лифтът при пощата е напълно неизползваем. Ходихме, питахме, сезирахме институциите, но нищо, коментираха от местното дружество. От пощата им съобщили, че платформата нямало как да бъде ремонтирана. Фирмата, която поставила съоръжението, се оказала „фантом“ и не можело да бъде открита.

Междувпрочем 3 декември е обявен за Международен ден на инвалида. В Свиленград той ще бъде отбелязан с тържествен обяд в ресторант „Марица“, организиран от кмета Георги Манолов. „Бихме искали да поздравим всички наши членове по случай празника. Пожелаваме им повече усмивки, здраве, кураж и сили за преодоляване на предизвикателствата, които животът ни поднася“, заявиха от ръководството на „Дружеството на инвалида“-Свиленград.

Диляна ЦВЕТКОВА