02
Нед, Окт
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Родител подал сигнал до Регионалната здравна инспекция

Учителка и ученици от свиленградското СОУ „Д-р Петър Берон“ бяха спипани да пушат цигари в близко до школото кафене. Нарушителите са били изловени при внезапна проверка на инспектори от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Хасково, потвърди д-р Иван Александров, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ.

На даскалицата и на собственика на заведението са съставени актове и предстои да бъдат издадени наказателни постановления. Учителката я грози глоба от 300 до 500 лева. Преди време санкцията бе в размер на 100 – 150 лв., но тя бе вдигната миналата година. Максималната санкция за собственика, допуснал пушене в затворено помещение, е 10 000 лв.

Инспекцията е извършена след сигнал на възмутен родител, който алармирал, че детето му не може да изпие един чай, без да се пълнят белите му дробове с катран. От областното ведомство веднага реагирали и изпратили четирима служители на място. Според наши източници те обаче малко закъснели и хванали края на голямото междучасие, когато кафенето се е било поопразнило. Иначе всеки ден било претъпкано от ученици и учители с цигари.

От постъпката на учителката са настъпили две негативни последствия: от една страна, тя е пристъпила Закона за здравето, с който се забранява пушенето на закрити обществени места. От друга, дала е лош пример на учениците, като е насърчила вредните им привички и е показала пренебрежение към законите.

„Нарушението е извършено извън сградата на училището, при това в междучасието, и аз няма как да санкционирам провинилата се преподавателка – заяви директорът на СОУ-то Мариян Боянов, потърсен за коментар. - Около училището има голяма концентрация – седем са заведенията, и аз не смогвам за едно междучасие да обиколя всички.“

Същия ден здравните инспектори са проверили общо около 20 обекта в Свиленград и са останали по-скоро доволни, че не са открили други нарушения.

Д-р Иван Александров заяви, че ще продължават гастролите на здравните инспектори тук, въпреки че местният специалист Катя Милушева, която отговаряше за спазването на забраната за тютюнопушене, е излязла в пенсия.

СМ