01
Пет, Юли
19 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Над 1 000 са диабетно болните в община Свиленград, като половината от тях са на инсулин, съобщи председателят на местния Съюз на диабетно болните Ангел Кузманов. Дванайсет са децата, които страдат от коварната болест, сподели пък директорът на местната дирекция „Социално подпомагане“ Росица Христова. Най-малкото от тях е едва на 1 г. Тревожен е фактът, че с всяка изминала година възрастта на заболелите се снижава, каза още Христова.

Не само, че броят на болните от диабет е прекалено голям, но той ще продължи да се увеличава, прогнозира д-р Гергана Георгиева – ендокринолог към МБАЛ-Свиленград. По думите й диабетиците трябвало да внимават с консумацията на картофи и ориз, които вдигали кръвната захар. Сладките плодове като банани и грозде също трябва да се избягват, както и всички видове тестени изделия. Основните причини за появата на диабет са стресът и нередовният начин на живот.

В област Хасково от диабет страдат 8 036 души, а като цяло в България – 500 000. В света има над 382 милиона души с диабет, което е повече от населението на Германия, Мексико и Южна Африка взети заедно. През 2012 г. те са били с 11 милиона по-малко от тази година. Това показва, че човечеството губи войната срещу заболяването. На всеки 6 секунди в света умира по един човек от свързаните с болестта усложнения.

Диляна ЦВЕТКОВА