19
Пет, Авг
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

DSC 000607В целия свят диабетът е придобил пандемични размери. Затлъстяването е основен фактор за болестта

Диабетът е една от най-коварните болести на нашето съвремие. Световна тенденция е броят на заболелите застрашително да расте. Свиленградската община не е изключение в това отношение. По този повод потърсихме за интервю д-р Гергана Георгиева, ендокринолог в МБАЛ Свиленград и Медицински център I. Д-р Георгиева е завършила медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 2001 г. Специализирала е „Вътрешни болести“ през 2009 г. и „Ендокринология и болести на обмяната“ през тази година.

 • Д-р Георгиева, по неофициални данни над 1000 са страдащите от диабет в община Свиленград. Тревожно ли е това?

 • Като цяло диабетът е много сериозно, обемно заболяване със страхотна тенденция към нарастване. Както в община Свиленград, така и в страната непрекъснато се увеличава броят на заболелите. Като всяка една болест, която води след себе си доста усложнения, трябва с голямо внимание да погледнем на този проблем. Не само ние като медицински лица, а и самите пациенти следва да бъдат много ангажирани и съпричастни в мониторирането, проследяването и съответно в изявата на болестта. Що се отнася до ръста на пациентите в Свиленград, нямам достатъчно наблюдения, тъй като от скоро съм практикуващ лекар тук. Но темповете на болестта не са чак толкова бързи при пациенти, които активно са били изследвани. Това е и нашата задача, да можем да активизираме хората и те сами да следят здравния си статус, защото никой не знае кога ще отключи диабет.

 • Расте броят и на заболелите от диабет деца. На какво се дължи този спад на възрастовата граница ?

 • Съществуват два типа диабет. Преди време се смяташе, че повечето от диабетно болните деца страдат от първия тип. Сега се наблюдава едно надмощие на втория, в чиято основа е затлъстяването. Нацията ни все повече дебелее, което се дължи на неправилно хранене, употреба на висококалорични храни, съдържащи животински мазнини, прости захари. Това е и причината в детските градини силно да се ограничава консумацията на сол, захар и други рисковите продукти, които водят до затлъстяване. Готовите храни в различните вериги за бързо хранене също са част от проблема.

 • Каква е най-ниската възраст на диабетно болен във Вашата практика?

 • Единственият мой пациент в детска възраст е 10-годишно момче. По принцип младежите и по-малките са контингент на детските ендокринолози, защото има специфика по отношение на проследяване, пубертетно развитие, хормонален дисбаланс. При малчуганите дозите, медикаментите, проследяването, мониторирането е много по-специфично и се препоръчва диспансеризиране при детски ендокринолог. Най-близките такива са в Пловдив и Стара Загора.

 • Каква е световната тенденция?

 • Тенденцията е да се увеличават диабетно болните. Както в България, така и по света диабетът е в пандемични размери. Очаква се до 2030 г. диабетиците в света да стигнат половин милиард души, като в момента са 371 милиона. В България за момента са 500 хил., но ръстът е непрекъснат. Тук е мястото да споделя, че в Свиленград ми прави много приятно впечатление активността на общопрактикуващите лекари в борбата и скрининга при диабетиците. Те непрекъснато наблюдават пациентите си, има профилактични прегледи и по този начин много рано се хващат хора, които са рискови за диабет. В България има други райони, където изобщо не се изследват пациентите. В Любимец например съм чувала за пациенти, които с години не са били викани и съответно не са ходили на профилактични прегледи.

 • Известно е, че диабетът е коварно заболяване. Кои са причините за него и каква профилактика трябва да се води?

 • Коварното е, че започва тихомълком – особено така нареченият втори тип диабет, който е масовият диабет, той засяга 90% от населението. Започва без ясно изразена симптоматика, постъпателно. Може години наред хората да нямат представа, че са болни, докато изведнъж се стигне до повишената кръвна захар с всички последици, които са много сериозни - най-вече свързани със сърдечно-съдовия риск, заболяванията на бъбреците, които стигат до диализа и развитието на очни усложнения, водещи дори до слепота. Също така не трябва да се забравя, че едно занемарено състояние на диабета може да доведе до опасност от възникване на проблеми с краката - язви, гангрени и ампутации. 70% от нетравматичните ампутации се дължат на диабет. Затова кардиолози и ендокринолози изследваме и лекуваме пациента успоредно. Важно е да се знае, че и тютюнопушенето не е за пренебрегване. То трябва да бъде редуцирано встрани, защото при диабетика е враг № 1. Алкохолът също се изключва от менюто на диабетика. Той е два пъти по-калоричен от останалите хранителни продукти. При диабетиците има норми – 30 гр. концентрат, 200 гр. бяло вино и 330 мл бира. Да уточним, че дажбата е на ден, а не на един прием.

 • Казахте, че затлъстяването е един от основните фактори за диабет. Според изследователи 87 % от диабетиците са с наднормено тегло. Как килограмите в повече се отразяват за развитието на това заболяване?

 • Трябва от ранна детска възраст да се вземат мерки за наднорменото тегло. Не трябва да позволяваме натрупването на килограми. Затлъстяването е два типа. Единият се дължи на увеличен брой клетки, а другият – на увеличен обем на клетката. Когато децата растат, расте и броят на клетки и ако допуснем свръх растеж, после няма как да намалим този брой. Трябва общопрактикуващите лекари да стимулират младите си пациенти и да им правят забележки за килограмите. Не става въпрос за добре изглеждащ външен вид, а профилактика на болести. Нужно е още от малки да имаме здравословен начин на живот, който да включва качествена храна и физическа активност. Наднорменото тегло е съчетано с все по-увеличаващ се заседнал начин на живот, т. е. липса на разход на двигателна активност на фона на една много голяма стресова ситуация на голяма част от хората по време на активния им живот.

 • С какви проблеми се сблъсквате вие, лекарите, а и пациентите при лечението и профилактиката на болестта?

 • След като се постави диагнозата за диабет, следва стриктен контрол от страна на пациента и съответно лекуващия го лекар, като между тях трябва да има добро взаимодействие. Изкуство е да се лекува диабета, защото, когато има съпричастност, контролът е перфектен. Когато обаче пациентът не се вслушва в препоръките, които му даваме по отношение на храна и медикаменти, той работи единствено срещу себе и не можем да постигнем добър резултат. Искам да убедя пациентите си, че те трябва да бъдат активно участващи в борбата с диабета, за да може да са добре, а аз – удовлетворена от резултатите. Що се отнася до контрола и профилактиката на болестта не виждам проблеми. Предлаганите на пазара в България медикаменти срещу диабета са на световно ниво. Затова най-важното е пациентите да бъдат съпричастни и стриктно да изпълняват нашите предписания.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ