01
Съб, Окт
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

8 469 болни са преминали лечение в свиленградската многопрофилна болница за активно лечение през изминалата 2013 г. Това е рекорден брой пациенти, получили качествена медицинска помощ за 12 месеца, в цялата история на здравното заведение, заяви управителят на МБАЛ – Свиленград д-р Димитър Ермов.

Тенденцията за увеличаване на лежащо болните в свиленградския стационар се наблюдава от 2005 година насам. Тогава те са били около 3 200 души. През 2012 г. през клиниката са преминали 7 694 пациенти от общините Свиленград, Любимец, Ивайловград, Тополовград и др.

Така МБАЛ – Свиленград се превърна в структуроопределяща в региона болница след областната в Хасково, подчерта д-р Ермов.

Все повече болни от съседните общини предпочитат да получат здравни услуги тук, тъй като лечебното заведение разполага с модерна материална база, най-съвременна медицинска апаратура, висококвалифициран персонал. През 2013 г. здравна помощ са получили 318 пациенти от община Ивайловград, 1 376 от Любимец, 653 от Тополовград, 333 от други общини и 5 474 свиленградчани.

Междувремнно стана известно, че свиленградската е една от 42-те общински болници, които за 2014 г. ще получат допълнително финансиране на обща стойност 6 млн. лева. Парите ще бъдат разпределени според броя на преминалите пациенти през болниците. Средно на клиника се падат около 142 хил. лв. за година. Благодарение на тези допълнителни средства лечебните заведения ще могат да покрият разходите си по лечението и обгрижването на възрастните хората в отдалечените региони. Клиниките са определени по три критерия: ниво на безработица и брой на пенсионерите над средния за 2012 г., както и отдалеченост от областната клиника на повече от 50 км.

СМ