Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

mavrodieva196 жители на общините Свиленград и Любимец са заболели от хепатит през 2011 г. Това съобщи д-р Велина Мавродиева, главен инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Хасково /бившата РИОКОЗ/.

Повечето от случаите – 101, са в община Любимец. Основната част са били заразени с хепатит тип А, само двама – с хепатит Б, а при други двама не е установен типът на заболяването. Хепатитът се проявява най-вече в есенно-зимния период, но през 2011 г. имаше поразени дори и през лятото, предимно от семейни огнища, каза д-р Велина Мавродиева. Сега положението е спокойно, от началото на новата година са констатирани три случая, добави тя.

Лани 23-ма нашенци са били лекувани от инфекциозна диария, докато през 2010 г. 118 са били със същото заболяване. Тази голяма разлика показва, че има неподадени за регистрация пациенти, както и че много хора са прибегнали до самолечение, каза д-р Мавродиева.

През 2011 г. има 105 случая на варицела, а от началото на 2012 г. досега – само 1. Заболяло е 3-годишно дете, което не ходи на детска градина. Миналата година един се е заразил с лаймска болест, а двама – с марсилска треска, други двама са заболели от туберкулоза. Регистриран е 1 случай на сифилис в Любимец, 2 – на кучешка тения и 5 на аскаридози. Анализът показва, че заболяванията са почти с едни и същи стойности в сравнение с 2010 г., с изключение на хепатита и инфекциозната диария, каза д-р Мавродиева.

СМ