26
Пон, Сеп
31 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

minsЧек за 4 159 016, 06 лева безвъзмездна помощ връчи лично премиерът Бойко Борисов на управителя на Многопрофилна болница за активно лечение – Свиленград д-р Димитър Ермов. Това стана на официална церемония в Министерския съвет на 22 декември следобед.

Между община Свиленград, представлявана от кмета Георги Манолов, и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова бе подписан договор за финансиране на проекта, който здравното заведение спечели по Оперативна програма „Регионално развитие“ с още шест други болници от страната. На събитието присъстваха и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, кметове, управители на лечебни заведения.

При връчването на чека на д-р Ермов премиерът Борисов се поинтересувал какъв е бюджетът на МБАЛ – Свиленград. Медицинският управител отговорил, че разчитат на парите, които заработят с дейността си, за което получил адмирации.

Парафирането на договора и връчването на чека трябваше да се състоят всъщност в Свиленград. Очакваше се тук да пристигнат министър-председателят Борисов и петима министри от правителството, след като в четвъртък преди обед инспектират високоскоростната жп отсечка Крумово – Първомай. Заради лошото време обаче ден по-рано визитата бе отменена.

Както „Старият мост“ писа, свиленградската болница ще използва европарите предимно за закупуване на съвременна апаратура за диагностика и лечение и оборудване на отделение за долекуване с възможност за рехабилитация. Проектът ще бъде съфинансиран от община Свиленград с около 172 000 лева.

Средства по програмата получават още болнични заведения в Бяла, област Русе, Омуртаг, Етрополе, Тетевен, Разлог, Свиленград и Тутракан.

С